U utorak o izručenju Luke Bojovića

Da li će Španija izručiti Luku Bojovića i još dvojicu uhapšenih u Valensiji 9. februara, biće poznato u utorak posle sastanka ministara pravde Srbije i Španije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

12:13

Default images

Takođe će o tome na sastanku u Madridu razgovarati i državni tužioci iz dve zemlje.

Na sastancima dve delegacije, osim o izručenju Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, razgovaraće se i o optužbama protiv Bojovićeve grupe, razbijene u akciji španske policije u februaru.

Oni su uhapšeni 9. februara u Valensiji, u zajedničkoj akciji španske i srpske policije.

Španska policija ih tereti i za opiranje hapšenju, nedozvoljeno držanje oružja, falsifikovanje dokumenata i pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi.

Međutim, optužnica još nije podignuta, a da li će se to dogoditi, to ponovo zavisi od ishoda sutrašnjih sastanaka. Indikativno je da je Savet ministara Vlade Španije nedavno odlučio da se nastavi proces izručenja.

Grupa Luke Bojovića sumnjiči se takođe i da je na brutalan način ubila jednog člana zemunskog klana Milana Jurišića, osuđenog za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003.

I srpski i španski mediji brujali su o nedavnom otkriću ljudskih ostataka u reci Manzanares, odmah ispod mosta Viktorija, na obodu šireg centra Madrida. Kako B92 saznaje, španska policija još nije završila DNK analizu pronađenih ostataka, ali se obavezala da će to uraditi u narednih nekoliko dana. Iako se ne može sa sigurnošću govoriti o tome da su ostaci Jurišićevi, malo ko u to sumnja.

Međutim, ukoliko se potvrdi njegov identitet, to može predstavljati novi problem za srpsko pravosuđe, jer u zahtevu za izručenje koji je iz Beograda poslat u Madrid nigde nije navedeno da se Bojović tereti i za smrt Milana Jurišića.

Ukoliko se ne pronađe pravno valjan način, smrt Jurišića možda nikada neće do kraja biti rasvetljena.

Za sada je poznato da su ostaci ljudske lobanje pronađeni u reci u Madridu. Na ispiranju reke, kao prilikom potrage za zlatom, radilo je dvadesetak policajaca i forenzičara. Oni su radili svega dva sata i za to vreme pronašli delove lobanje, a prema prvim procenama, one su one u reci pune četiri godine.

Osim Bojovićeve grupe, teme sastanaka u Madridu će biti borba protiv organizovanog kriminala uopšte, kao i razvoj saradnje između srpskih i španskih ministarstava pravde i tužilaštava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: