Građani Resnika u mirnom protestu

Oko 200 građana Resnika večeras je u centru tog mesta organizovalo protestni skup zbog postavljanja kontejnerskog naselja za Rome u tom kraju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

20:20

Default images

Na skupu, koji je protekao bez incidenata, pročitano je otvoreno pismo građana Resnika i najavljeno da će mirni protesti biti nastavljeni i narednih dana.

Na skupu je istaknuto da večerašnji protest nema veze sa političkim strankama, a od gradonačelnika Dragana Đilasa je zatraženo izvinjenje jer je, kako je navedeno na skupu, građane Resnika povezao sa rasistima.

Pismo je pročitao meštanin Resnika Branko Marić, navodeći da žitelji tog naselja najoštrije osuđuju sinoćni napad na policiju, ali i brutalnu primenu sile od policije nad gradanima, koji su protestovali.

U pismu je navedeno i da, ako se gradonačelnik ne izvini zbog jučerašnje izjave, može očekivati podnošenje 5.000 krivičnih prijava protiv njega, jer je povezao meštane Resnika sa rasizmom.

Resnik dugi niz godina ima svoje Rome, koji su integrisani u zajednicu i koji su i bili učesnici jučerašnjeg protesta, navodi se u pismu koje je pročitao Marić.

Meštani su započeli prikupljanje potpisa za peticiju kojom će njihovo protivljenje doseljavanju Roma biti upućeno gradskoj vlasti.

Na skupu je najavljeno i da će naredni protest, u skladu sa zakonom, biti prijavljen Policijskoj upravi (PU) Rakovica i istaknuto da će biti miran.
Kontejneri u Resniku (Tanjug)
Meštanka Resnika Snežana Radovanović je najavila da će jedan od zahteva u peticiji biti smena načelnika PU Rakovica, zbog, kako tvrdi, brutalnog ponašanja policije tokom sinoćnih incidenata.

Na skupu je rečeno da će sledeći protest organizovati Inicijativni odbor, koji će obezbediti redarsku službu, jer meštani Resnika ne žele da dođe do bilo kakvog incidenta.

Protest je protekao bez prisustva policije, ali je oko kilometar dalje, na ulazu u Resnik, preventivno bilo prisutno desetak pripadnika Žandarmerije, sa dva vozila.

Reporteri Tanjuga obišli su i lokaciju na kojoj u kontejnerskom naselju treba da budu smešteni Romi, gde je večeras takođe bila potpuno mirna situacija.

Tu se nalazi, uz desetak pripadnika Žandarmerije, isto toliko policajaca.

Podsetimo, ministar unutrašnjih polsova Ivica Dačić ranije danas je izjavio da je privedeno 20 osoba koje su izazvale nerede juče u Resniku, i koje su, najverovatnije navijači Zvezde i Rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: