Teško do presude za trgovinu organa

Predsednik donjeg doma švajcarskog parlamenta Hansjerg Valter kaže da će biti teško doneti presude u slučaju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

17:27

Default images

On je istakao da je veoma važno što je Savet Evrope (SE) preporučio da budu istraženi navodi izvestioca SE Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, ali je ocenio da će biti teško doneti presude u tom slučaju.

"Bitno je da je SE preporučio da se sprovede istraga, a sam Dik Marti je kao bivši državni tužilac bio predodređen za taj zadatak. Važno je da navodi (iz izveštaja Dika Martija) budu istraženi, ali će, čini mi se, biti teže doneti presude", rekao je Valter na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Srbije, dodala je da joj je švajcarski kolega tokom razgovora preneo da "Švajcarska misli da treba svaka zemlja da da svoj doprinos dolasku do istine, bez daljeg mešanja i posebno bez političkih konotacija ovog pitanja".

Ona je kazala da je sa Valterom razgovarala i o problemu lažnih azilanata.

"Problem lažnih azilanata se ne može vezati za jednu državu. On nema granica i mora se tako i rešavati... Ja sam rekla da i imi imamo povećan broj azilanata u Srbiji, da je to problem koji tangira i nas", poručila je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je u razgovoru sa Valterom, takođe, izrazila uverenje da će "nivo političkih odnosa koji postoji između dve zemlje u narednom periodu biti praćen i podizanjem nivoa ekonomskih i parlamentarnih odnosa".

Valter, koji prema vlastitim rečima, u poseti Beogradu predvodi delegaciju sastavljenu od svih švajcarskih partija koje čine vladu te zemlje, zbog čega je to, kako je ocenio, "veoma reprezentativna delegacija", pohvalio je napredak Srbije od 1999.

On je dodao da je "interes švajcarske vlade da sa Srbijom intenzivira saradnju, posebno u privrednoj, ali i u svim drugim sferama, kako bi obostrani potencijal bio realizovan".

Valter je rekao i da su švajcarske firme prenele veoma pozitivne utiske o poslovnoj klimi u Srbiji, i veoma su pozitivno ocenile srpske radnike.

Švajcarski zvaničnik je, takođe, naveo da "Švajcarska kao neutralna zemlja, vrlo drži do političke neutralnosti i političke stabilnosti Srbije", ukazavši da je politička stabilnost "osnova za razvoj svega ostalog u državi".

Valter predvodi delegaciju švajcarskog parlamenta u trodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem i drugim državnim zvaničnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: