Počelo ispitivanje masovne grobnice

Počele su pripreme za rekonstrukciju masovne grobnice u Novom Pazaru, saznaju "Novosti". Teren skenira tim koji je tražio Dražu.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 02.04.2012.

23:31

Default images

Pripreme za rekonstrukciju masovne grobnice u Hadžetu, novopazarskom naselju oko kog su pre dve godine izbili sukobi zbog izgradnje obdaništa, počele su, a do leta će verovatno započeti i ekshumacija ove lokacije, saznaju "Novosti".

Još nema procena koliko bi sve to moglo da košta, a u posao pretrage terena uključile su se dve firme - jedna iz Beograda i jedna američka. A ceo posao finansiraće lokalna samouprava.

Hadžet je, inače, deo Pazara gde su, posle 1945, streljani "narodni neprijatelji", mahom Bošnjaci, ali bilo je i Srba, i pokopani su u kratere pretekle od savezničkog bombardovanja. U tom delu, u međuvremenu, niklo je divlje naselje, a kada je počela izgradnja vrtića, muftija Zukorlić poveo je svoje sledbenike "da brane vakufsku imovinu". Ova imovina jeste bila vakufska, ali samo do 1982, kada ju je lokalna samouprava oduzela od IZ, uz novčanu nadoknadu.

Ono što je trenutno sporno, kako saznaju "Novosti", to je broj žrtava koji je tamo streljan. Prema tvrdnjama Admira Muratovića, predsednika Odbora za zaštitu ljudskih prava Bošnjačkog nacionalnog veća, ubijeno je između 1.500 i 2.000 ljudi. Prema rečima Srđana Cvetkovića, sekretara Državne komisije za otkrivanje masovnih grobnica streljanih posle 1944, mada spiskovi nisu konačni, radi se ipak o stotinama, a ne hiljadama žrtava. "Već dve godine radimo istraživanja, imamo 30 svedočenja preživelih, članova porodica streljanih, čak i pripadnika policije koji su ih vodili na streljanje."

On priznaje da je među žrtvama bilo i pripadnika kvinsliške Muslimanske milicije, ali kaže da su većina ubijenih, ipak, bili ugledni trgovci i privrednici. Do spiskova žrtava teško se dolazi, a neki su nađeni u Arhivu Srbije, u odseku za poljoprivredu!

"U toku je rekonstrukcija starih planova i mapa Pazara, koju radimo u saradnji sa kolegama iz SAD," kaže za "Novosti" Blažo Đurović, koji učestvuje u pretragama. On je pomagao i u skeniranju terena na Adi Ciganliji gde je ubijen Draža Mihailović.

Po njegovim rečima, sledeće nedelje na terenu će biti urađen topografski plan, a potom će, u maju, parcele na kojima ništa nije izgrađeno biti skenirane. Nakon toga moći će da krenu iskopavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: