SVM za široku autonomiju Vojvodine

Savez vojvođanskih Mađara se zalaže za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima u Srbiji, a ne za republiku, kaže lider SVM Ištvan Pastor.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.04.2012.

14:12

Default images

On je naglasio da, kad se govori o statusu Vojvodine, treba imati na umu današnju realnost i budućnost Srbije.

Pastor je, na četvrtoj Vojvođanskoj konvenciji u Novom Sadu, istakao da se za široka ovlašćenja pokrajine treba izboriti u ovim ustavno-pravnim okvirima i imajući u vidu ekonomske, socijalne i političke okolnosti.

Deklaracijom o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije u Saveznu republiku Srbiju traži se "postizanje novog istorijskog dogovora Srbije i Vojvodine" i stvaranje Savezne republike Srbije koju bi činile dve ravnopravne federalne jedinice "Republika Srbija" i "Republika Vojvodina".

SVM smatra da novi ustavni okvir Srbije "nije u dogledno vreme realnost", rekao je on i dodao da uprkos tome, "mora se držati stalno na dnevnom redu" zalaganje za široku autonomiju, koja podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, imovinu pokrajine i njene izvorne prihode, zagarantovane posebnim zakonom.

Ti principi sadržani su u stavovima SVM-a koji su priloženi i postali sastavni deo te deklaracije četvrte Vojvođanske konvencije.

Na tom skupu su, pored funkcionera SVM Ištvana Pastora, Šandora Egerešija i Balinta Pastora, učestvovali i predstavnici manjih političkih stranaka u pokrajini, nekoliko nevladinih organizacija, kao i ugledni pojedinci iz naučnog, kulturnog i javnog života.

Skup u amfiteatru Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" su, u svojstvu gostiju, pozdravili predsednik Pokrajinskog odbora Liberalnodemokratske partije Dušan Mijić i narodni heroj Petar Matić Dule.

Osnove Deklaracije predstavili su kopredsednici koordinacionog odbora skupa Živan Berisavljević i Đorđe Subotić.

U Deklaraciji je, između ostalog, istaknuto da Vojvodina "plaća visoku cenu zajedničkog života sa Srbijom" jer je decenijama naročito "ekonomski eksploatisana" od centralnih vlasti i zato je, kako je navedeno, neophodna korenita promena postojećih odnosa, a najbolje rešenje je federalizam.

Pismo podrške učesnicima četvrte Vojvođanske konvencije uputila je i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: