Palu Šmitu oduzeta titula doktora

Mađarskom predsedniku Palu Šmitu je oduzeta titula doktora, koju je stekao 1992. godine, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

21:34

Default images

"Univerzitetski Senat oduzeo je titulu, a odluka je doneta sa 33 glasa, prema četiri protiv", izjavio je Tividar Tulašaj, rektor budimpeštanskog Univerziteta Semelvajs.

"Doktorska teza nije zadovoljila ni u naučnom, ni u etičkom smislu", dodao je on.

Šmit je titulu doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

"Doktorat se, u značajnoj i neuobičajenoj meri, zasniva na doslednom prevodu", rekao je Tulašaj i dodao da je i sam prevod bio "osrednjeg kvaliteta".

Uloga predsednika u Mađarskoj uglavnom je ceremonijalna.

Šmit, koji se nalazi na putu iz Južne Koreje, ranije je izjavio da "ni u jednom trenutku" nije pomislio da zbog tog skandala podnese ostavku.

Mađarska nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980.godine, koju je napisao pokojni bugarski sportiski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisan 1991. na engleskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: