Libija: Jug hoće otcepljenje

Libijsko pleme Tabu zapretilo je da će proglasiti nezavisnu državu na jugu Libije nakon nekoliko dana borbe sa rivalskim plemenom.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

21:38

Default images

Ovo je drugi nagoveštaj secesije u Libiji ovog meseca, javlja AP.

Pretnje odvajanjem, najnoviji su dokaz ozbiljnih previranja u Libiji nakon pada režima dugogodišnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija prošle godine i izbijanja na površinu plemenskih sukoba koje je Gadafi suzbio, navodi američka agencija.

Vođe plemena na istoku Libije najavili su ranije ovog meseca da razmatraju mogućnost pravljenja autonomne države, nazvane Barka, koja bi zauzela skoro polovinu sadašnje Libije. Ta država bi imala sopstveni parlament, policiju, sudove, u prestonici Bengaziju, drugom gradu po veličini u zemlji.

Ta inicijativa je shvaćena kao izraz frustracija zbog višedecenijskog zanemarivanja od strane Gadafijevog režima i nesposobnosti nove vlade, Nacionalnog prelaznog saveta, da poboljša situaciju u državi.
Iako su lideri u Bengaziju negirali da su imali takve namere, kritičari u državi upozorili su na mogućnost da se Libija raspadne na najmanje dva dela.
Pleme na jugu, danas je zapretilo odvajanjem od libijske centralne vlade u Tripoliju.

Učesnici tamošnjeg sukoba su afričko pleme Tabu i arapska plemena na jugu Libije, uključujući pleme Abu Seif u blizini granice sa Čadom.
U borbama između plemena Tabu i Abu Seif u protekla tri dana poginulo je više od 70 ljudi u gradu Sabi. U borbama su korišćeni minobacači, automatske puške, kao i rakete dometa 10 kilometara. Plemena su se borila u glavnim ulicama grada a centralna vlada u Tripoliju nije uspela adekvatno da interveniše.

Vođe plemena Tabu rekli su da će proglasiti sopstvenu državu da bi zaštiti svoj narod. Pleme Tabu, zajedno sa drugim afričkim, od vajkada je na jugu Libije, a potisnuti su u drugi plan za vreme Gadafija, navodi AP.

Vođa plemena Tabu, Eisa Abdul-Maged, rekao je danas da je njegovo pleme bilo predmet "genocida", ali da libijska vlada u Tripoliju nije intervenisala."Bilo smo masakrirani baš ispred očiju predstavnika Nacionalnog prelaznog saveta", rekao je za AP.

Prema njegovim rečima, selo u Kufri, blizu libijske granice sa Čadom, sravnjeno je sa zemljom a avioni plemena Abu Seif su bombardovali civile.
"To je genocid", tvrdi Maged.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: