Papa za veću slobodu crkve na Kubi

Papa Benedikt XVI zatražio je veću slobodu za Katoličku crkvu na Kubi, i osudio fanatizam koji nastoji da svoju istinu nametne drugima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.03.2012.

20:08

Default images

Poglavar Rimokatoličke crkve papa održao je jutarnju misu pred oko 600.000 vernika u Havani.

Benediktova propoved bila je, prema oceni američke agencije AP, neuobičajeno politizovana poruka tokom mise.

Papa je rekao da ljudi pronalaze slobodu kada traže istinu koju nudi hrišćanstvo.

"S druge strane postoje oni koji pogrešno interpretiraju potragu za istinom, što ih vodi u nerazumnost i fanatizam. Oni sebe zatvaraju u 'svojoj istini' i nastoje da je nametnu drugima", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On u svojoj današnjoj poruci nije direktno pomenuo vladu u Havani, ali je kasnije pozvao Kubu da omogući crkvi da propoveda sa više slobode.

"Mora da se kaže sa radošću da su u Kubi preduzeti koraci da se crkrvi omogući da izvede svoju osnovnu misiju otvorenog i javnog izražavanja svoje vere", rekao je on i dodao: "U svakom slučaju, to mora biti nastavljeno dalje, za dobrobit kubanskog društva".

Papa je održao govor na Trgu revolucije, a slušali su ga i kubanski lideri koji su sedeli u prvim redovima, među njima predsednik Raul Kastro i članovi vlade.

U svom govoru, papa je najoštrije osudio versku netoleranciju.
Papa Benedikt XVI i kubanski predsednik Raul Kastro (Foto: Tanjug)
Bivši kubanski lider Fidel Kastro potvrdio je da će se sastati sa papom, koji danas završava posetu Kubi. Tu inače očekivanu vest Kastro je objavio kasno sinoć u kratkoj poruci na veb sajtu kubanske vlade.

"Biću srećan da primim njegovu ekscelenciju papu Benedikta XVI, kao što sam primio i papu Jovana Pavla Drugog 1998. godine", stoji u njegovoj poruci.

Papa je tokom posete podržao reforme koje sprovodi sadašnji kubanski predsednik Raul Kastro, na koga je apelovao da još više i većom brzinom modernizuje Kubu, kako ekonomski, tako i politički.

Kubanski potpredsednik Marino Muriljo je, međutim, izjavio da na Kubi neće biti sprovedene "političke reforme".

"Na Kubi, neće biti nikakvih političkih reformi. Na Kubi, ono o čemu raspravljamo jeste da se poboljša naš kubanski ekonomski model, koji naš socijalistički sistem čini održivim, za dobrobit svih naših građana", rekao je Muriljo na konferenciji za novinare.

Kuba je bila zvanično ateistička država do početka 1990-ih godina. Posle višegodišnje netrpeljivosti kubanskih vlasti i crkve nakon Kubanske revolucije 1959. godine, Havana je počela da koristi crkvu kao sagovornika u pitanjima poput političkih zatvorenika i disidenata, istovremeno sprovodeći privrednu reformu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: