EP zabrinut za medije u Srbiji

Evropski parlament je u predlogu rezolucije o Srbiji izrazio zabrinutost zbog pokušaja nadzora nad radom medija i uplitanja u njihov rad u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

18:05

Default images

EP je zatražio od vlasti u Beogradu da zajamče "nezavisnost sredstava informisanja od političkih pritisaka i drugih upliva".

U rezoluciji, o kojoj će sutra glasati parlament Evropske unije, "ukazuje se na to da su snažni i nezavisni mediji nužan sastavni deo demokratskog poretka i, s tim u vezi, pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije".

Evro-poslanici su pohvalili Akcioni plan za primenu Strategije, "kao i planirano povlačenje države iz vlasništva nad medijima".

Predočili su "zabrinutost zbog pretnji srpskim novinarima" i pozvali na "intenzivnu istragu tih pretnji da bi se novinarima omogućilo da u bezbednim uslovima svoj rad obavljaju efikasno i bez potrebe za samocenzurom".

Poslanici EP su "podvukli potrebu da se preduzmu koraci protiv koncentracije vlasništva u medijima i nedostatka transparentnosti u medijima".

EP u predlogu rezolucije traži da se "isto tako obezbedi ravnopravan pristup tržištu oglašavanja, uključujući izdvajanja iz državnih fondova za troškove oglašavanja i reklame".

"Novinari se istovremeno pozivaju da poštuju (profesionalni) Etički kodeks" u svom radu, piše u predlogu.

Parlament EU, navodi se u dokumentu, "izražava žaljenje zbog toga što su državne vlasti zavele medijsku blokadu tokom incidenata jula 2011. na severu Kosova i pogrešno predstavile ulogu Kfora u tim događajima".

EP, kako se zaključuje, "podvlači važnost slobodnih i nezavisnih medija za demokratsku i dobro obaveštenu javnost".

Prema tumačenju koje su agenciji Beta prilikom rasprave o ovoj rezoluciji u Spoljnopolitičkom odboru EP dali neki poslanici, iza tog stava najviše stoji uverenje samog izvestioca za Srbiju Jelka Kacina i još nekih krugova da nije bila na mestu tvrdnja srpskih vlasti da su vojnici Kfora upotrebili bojevu municiju i da su u incidentima u julu takvom municijom pucali na srpske civile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: