Radnici okončali štrajk

Oko 500 radnika preduzeća izdvojenih iz "Železnica Srbije" i "Glutina" oko 17h završili su protest ispred Vlade Srbije, u kojoj ih niko nije primio na razgovor.

Izvor: Beta

Sreda, 28.03.2012.

13:32

Default images

Protest ispred zgrade Vlade Srbije počeo je simbolično u 11.55 sati, dok je blokada saobraćaja usledila oko 14.30.

Reč je o zaposlenima tri beogradske firme - preduzeća za železničko ugostiteljstvo i turizam "Želturist", društva za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine "Fulprotekt" i Društva za održavanje zgrada.

Skup su organizovali članovi Unije sindikata preduzeća izdvojenih iz "Železnica Srbije", a predstavnik sindikata "Želturista" Zoran Stančić je rekao da predstavnike radnika niko iz vlade nije primio na razgovor.

On je kazao da će ponovo biti organizovan protest, ali da će tek biti doneta odluka kada i gde.

Predsednik sindikata "Želturista" Željko Božić ranije je kazao da je njihov glavni zahtev da se što pre zakaže sastanak na kome bi se dogovorili o koracima koje treba preduzeti radi hitnog rešavanja statusa preduzeća izdvojenih iz Železnica Srbije.

U tri preduzeća ukupno je zaposleno više od 4.000 radnika, a te državne firme su od 2005. ostale bez imovine koja je pripala "Železnicama Srbije".

Predstavnici sindikata ističu da su radnici u veoma teškom materijalnom položaju i da se železnice u Hrvatskoj i Sloveniji nisu odrekle svojih ćerki firmi.

Na protestu su bili i radnici "Glutina", pogona za preradu životinjskog otpada, koji traže isplatu zarada zaostalih od juna prošle godine.

U Železnicama Srbije je danas rečeno da status njihovih bivših preduzeća može da se reši tek nakon završetka restrukturiranja srpskih železnica i kroz privatizaciju.

"Železnice Srbije smatraju da je protest trebalo otkazati, jer se na taj način ne može postići nikakav cilj, niti rešavati status preduzeća, dok će istovremeno narušiti ugled ovih preduzeća i sindikata, ali i izazvati dodatne finansijske probleme", naglasio je direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević.

"Budući status zavisnih preduzeća rešavaće se u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima, na kontrolisan način i uvažavajući realnost, uključujući i izradu kvalitetnog socijalnog programa", dodao je Stanisavljević.

On je podsetio da je od 2005. osnivač tih firmi država, a da je proces restrukturiranja železnica u toku i da je neophodno da se u tim preduzećima izradi i realizuje Program ekonomske konsolidacije.

Osnovni interes zaposlenih u ova tri preduzeća je pružanje usluga Železnicama Srbije i drugim pravnim subjektima i naplata pruženih usluga, a u skladu sa finansijskim mogućnostima i potrebama, pre svega železnice, a zatim i drugih korisnika njihovih usluga na tržištu, naveo je Stanisavljević.

O tim pitanjima se, prema njegovim rečima, više puta razgovaralo na nivou ministarstava i u Železnicama Srbije i sa svim stavovima detaljno su upoznata rukovodstva tri firme, kao i predstavnici sindikata koji protestuju.

Železnice Srbije, kako je rekao, nisu otkazale usluge i ugovore sa ovim preduzećima, koja su nastavila da obavljaju svoje poslove.

On je ukazao da će problem ovih preduzeća u narednom periodu morati da se rešava sistemski, jer su sadašnji odnosi i aktuelna situacija na duži period neodrživi.

Obim posla koji zavisna preduzeća mogu danas da rade za potrebe železnice znatno je manji nego ranije, a zavisna preduzeća ugovorima treba da budu povezana sa železnicom i da joj pružaju usluge, a ona će im za izvršene usluge plaćati, kažu u Železnicama Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: