Nova istraga o bombardovanju RTS-a?

Nova istraga o odgovornima za pogibiju 16 radnika RTS-a mogla bi uskoro da bude pokrenuta, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

09:41

Default images

U tužilaštvu kažu da ima elemenata za pokretanje nove istrage.

"U Specijalnom tužilaštvu smo prisutni već 13 godina i svaki put dostavljamo ponovo sve dokaze. U Tužilaštvu provodimo po dva sata svaki put prepisujući dokaze. Koga oni iscrpljuju, porodice ili prave krivce?", rekla je majka jednog od poginulih u bombardovanju Žanka Stojanović u emisiji B92 "Hoću da znam".

Žanka Stojanović rekla je da je porodicama "jasno ko ih je ubio", ali da je bez odgovora ostalo pitanje ko je naredio da oni u zgradi RTS ostanu.

"Da li vi možete da zamislite da je Dragoljub Milanović sam ostao isped zgrade RTS? On je samo karika u lancu. On je izvršio nečiji nalog", rekla je Žanka Stojanović.

Nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović jedini je osuđen na zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS u bombardovanju zgrade u Aberdarevoj 1999. godine

"Mi smo spremni da podržimo da ga oslobode ako kaže ko je naredio da naša deca ostanu u zgradi i poginu. Neka ga puste i plate mu to što je ležao", rekla je ona.

Ona je navela i da je tražila od Specijalnog tužilaštva da budu procesuirani odgovorni i nekadašnji Vrhovni savet odbrane, naglasivši da je potrebno da se pronađu "naredbodavci, jer ništa nije rasvetljeno".

Komentarišući pisanja medija da je juče bila u Specijalnom tužilaštvu, Stojanović je podsetila da se pre šest godina obratila tom tužilaštvu i navela da je od tada tamo "non stop, bilo pismeno ili usmeno ili lično". Ona je precizirala da je u poslednjih deset meseci razgovarala sa zamenikom tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

"Umesto da se pozovu krivci, ja provodim vreme po dva sata u Specijalnom tužilaštvu", kazala je Stojanović.

Porodice poginulih radnika RTS-a i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava sastali su se, uoči 13. godišnjice od početka NATO bombardovanja, sa zamenicom republičkog javnog tužioca koja im je poručila da je tužilaštvo spremno da razmotri nove dokaze i pokrene postupke protiv odgovornih za pogibiju 16 radnika RTS-a.

Zamenica republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević je na tom sastanku rekla da će tužilaštvo bez odlaganja razmotriti nove dokaze i pokrenuti postupke protiv odgovornih, nadeno je tada u saopštenju Komiteta pravnika za ljudska prava.

"Obavešteni smo da ima prostora za dalje istražne postupke", rekla je ona.

Priča o bombardovanju zgrade RTS 1999. je metafora onoga što se dešava u Srbiji, ocenio je reditelj Janko Baljak.

Baljak, koji je režirao dva dokumentarna filma o bombardovanju RTS, je u emisiji B92 "Hoću da znam" ocenio da Srbija neće postati pravo demokratsko društvo dokle god pitanje "Zašto?" sa spomenika žrtvama sa RTS ostane bez odgovora.

On je dodao da su na dosijeu o pogibiji radnika RTS potpisi istih ljudi i službenika koji se nalaze i na dosijeima o ubistvu novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije i ubistvu vojnika na Topčideru i da su svi dokazi dostavljeni nadležnim organima.

Kacin: Dokumenti u Ministarstvu odbrane

U međuvremenu, reagovao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji je "iznenađen pozivom" ministra odbrane da pomogne u rasvetljavanju slučaja NATO bombardovanja zgrade RTS-a, tako što bi Beograd dobio eventualne informacije o komunikaciji pilota s bazom NATO-a.

Kacin naglašava da Ministarstvo odbrane ima direktne kontakte u NATO-u radi pribavljanja dodatnih informacija u vezi sa ovim slučajem. Takođe tvrdi da se dokumentacija o bombardovanju nalazi u Ministarstvu odbrane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: