"Srbija ne ugrožava nezavisnost CG"

Sa Srbijom imamo dobar partnerski odnos i niko iz aktuelne vlasti u Beogradu ne ugrožava nezavisnost Crne Gore, rekao za B92 predsednik Filip Vujanović.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

19:56

Default images

Gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, predsednik Crne Gore Filip Vujanović je istakao da dve zemlje imaju dobru ugovornu bazu, a da je njegova komunikacija sa srpskim predsednikom Tadićem isto tako dobra i konstruktivna.

Upitan za mišljenje o incidentima koji utiču na narušavanje odnosa između dve države, kao što je bio slučaj kada je savetnik predsednika Skupštine Crne Gore Andrej Nikolaidis javno zažalio što eksploziv u dvorani Borik, na proslavi 20. godina od stvaranja RS, nije aktiviran, Vujanović je rekao:

„Dve države imaju ugovornu bazu koja je veoma dobra. Moj odnos prema tom slučaju je poznat, izražen je preko ministarstva inostranih poslova koje se ogradilo od tog stava i odmah naglasilo da Nikolaidisov stav ne predstavlja zvaničnu politiku Crne Gore i da nije stav službene politike Crne Gore. Ja se od tog teksta i zvanično ograđujem.“

Na pitanje kako komentariše javno iznesena mišljenja nekih ministara iz Crne Gore da Beograd ugrožava nezavisnost Crne Gore, Vujanović je rekao da niko iz Srbije i iz aktuelne vlasti ne ugrožava nezavisnost Crne Gore, niti postojeći partnerski odnos.

Upitan da li su evrointegracije Crne Gore u pat-poziciji, jer EU traži Ustavne promene u oblasti pravosuđa u Crnoj Gori, Vujanović je rekao da su evrointegracije prioritet Crne Gore. „U Crnoj Gori sada se svi slažu da se ne treba zaustaviti u evropskim integracijama. Napravićemo korist i za druge zemlje u okruženju, i za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu...“

On je napomenuo da je Crna Gora ispunila i sve standarde kad je u pitanju NATO, i da prema NATO-u nema nikakvih usporavanja, što je i potvrđeno od zvaničnika Alijanse.

Jedan od zahteva koji opozicija pred vlast u Crnoj Gori stavlja je i pitanje srpskog jezika i zahtev opozicije da i srpski bude službeni jezik.

„Crna Gora je građanska država, a to znači da kao građanska država ima svoj jezik. Srbija ima srpski, Hrvatska ima hrvatski, i Crna Gora treba da ima crnogorski. Moje mišljenje je da je to dobro rešeno, da treba da se sačuva crnogorski, a da se srpskom jeziku, koji je dominantan, da poseban položaj.“

Na konstataciju da nema još datuma pregovora Crne Gore sa EU, i da je veliki problem u Crnoj Gori odsustvo reforme pravosuđa, i svima poznata sprega državnih struktura, tajkuna i kriminalnih struktura, Vujanović je odgovorio da su decembarske vesti iz Evrope bile dobre i da je ocenjeno da je Crna Gora u normativnom i operativnom smislu postigla dobre rezultate.

Na konstataciju da u Crnoj Gori nije bilo rezultata u istrazi o braći Šarić , a da je poznato koliko je bila velika njihova imperija sa desetinama hotela, restorana, predsednik Crne Gore je rekao da ga veoma raduje što je Srbija otvorila taj proces. „Veoma me raduje što je otvoren taj proces, postoji dobra saradnja Crne Gore i Srbije na tom predmetu i dobar partnerski odnos u ovom slučaju. Sada je važno da se Srbiji pruži dobra logistika. Vi znate da je imovina braće Šarić u Crnoj Gori blokirana. Da smo mi imali takav dokazni materijal koji je Srbija pribavila , i Srbija bi nama pomagala, ali mi nismo došli do takvog materijala, i Srbija će u ovom slučaju imati veliku podršku Crne Gore“.

Upitan da prokometariše izjave glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića da bi trebalo porazgovarati i o pitanju sandžačke regije, koja obuhvata i deo crnogorke teritorije, Vujanović je rekao da se sveukupne granice ne mogu menjati.

"Granice su definitivne, i državna politika Podgorice i Beograda po tom pitanju je jasna i nema nikakovog spora oko granica u tom delu. Bitno je samo da se učini da ta granica bude što više prohodna, praktično kao da je bez te granice..."

"Milo ne vuče konce u crnogorskoj politici"

Vujanović je o nedavnim demonstracijama u Podgorici i o pokretima koji osporavaju ono što radi vlada Crne Gore rekao da su u pitanju "legitimni protesti koji pokazuju nezadovoljstvo stanjem u zemlji, koje je teško svuda u regionu." „Oni nisu izašli iz demokratskog okvira izražavanja nezadovoljstva. Jasno je da ne žive svi u Crnoj Gori dobro. Vlada to razume i radi na tome da se pokuša da se poboljša životni standard u Crnoj Gori. Da li će ti protesti dobiti političku konotaciju, videćemo.“

Vujanović je prokomentarisao i razlike u mišljenjima sa svojim koalicionim partnerom Rankom Krivokapićem.

"Mi imamo vrlo dugo neskrivenu razliku u mišljenjima, i to je javnosti poznato. Ja sam bio jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma, on je bio protiv toga, ja sam bio za Ustavnu povelju, on je bio protiv, mi čak govorimo i različitim crnogorskim jezikom...U ekonomskim pitanjima imamo različita viđenja, i to može da se negativno odrazi na ekonomiju ukoliko ne postignemo dogovor".

Predsednik Vujanović je negirao da je Milo Đukanović i dalje taj koji vuče konce u politici Crne Gore, naglasivši da lider DPS-a reaguje primereno poziciji koju ima u političkom životu.

Vujanović je rekao da će Crna Gora podržati kandidaturu Jeremića, jer želi što bolje odnose sa susedima. On je istakao dobru komunikaciju sa vlastima u Srbiji, naročito sa predsednikom Tadićem koji je, kako je rekao, uradio mnogo za svoju zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: