Vođi "Obraza" 10 meseci zatvora

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je vođu "Obraza" Mladena Obradovića na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa septembra 2009.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.03.2012.

14:14

Default images

Obradović je osuđen da je ispisivanjem grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i izjavama u medijima širio mržnju prema gej populaciji. Sudsko veće je privhatilo tezu tužilaštva po kome je grafiti "Čekamo vas" bio pretnja LGBT populaciji, a ne kako je u svojoj odbrani izneo Obradović 'poziv na pokajanje'.

Sudija Ivana Ramić je rekla da se tim sloganom zagovara diskriminacija prema gej populaciji i da je on pretnja i izaziva strah i osećanje ugroženosti kod gej populacije.

Ona je u obrazloženju presude navela da se jedino zatvorom može postići svrha kažnjavanja i prevencije. Zaprećena kazna za delo koje je počinio osuđeni Obradović je od tri meseca do tri godine.

Sam Mladen Obradović je po izricanju presude rekao da će ona samo dodatno ojačati njegovu organizaciju "Obraz" i ponovio da suđenje nije bilo fer, da je sudsko veće bilo pod političkim pritiskom i da se nije sudilo njemu lično već, kako je rekao, "Obrazu i srpskoj mladosti".

Takođe je rekao da će i ubuduće koristiti slogan "Čekamo vas".

Advokati odbrane najavljuju žalbu. Oni su još u završnoj reči tražili da Mladen Obradović bude oslobođen jer krivica nije dokazana. Takođe tvrde da je suđenje i krivični postupak protiv vođe Obraza "politička hajka".

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Obradović bude osuđen po zakonu jer je širio govor mržnje prema gej populaciji u javnim nastupima i ispisivanjem grafita i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Izricanju presude, osim velikog broja novinara, prisustvovalo je više desetina pripadnika "Obraza", kao i Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, dok je u beogradskoj Palati pravde obezbeđenje znatno pojačano.

I dok je tužilaštvo zadovoljno presudom izrečenom vođi "Obraza", nevladine organizacije negoduju smatrajući da je kazna preblaga. Sam Mladen Obradović je tvrdio da nije autor spornih grafita, ali da jeste autor poruke "Čekamo vas" koja, kako je naveo, predstavlja poziv na pokajanje. O tome je govorio i za Insajder 2009. godine.

Insajder B92: Vi uzmete kamenice, baklje, motke i sprovodite vašu pravdu?

Mladen Obradović: Ma nije to nikakva naša pravda, nije to nikakva naša pravda, to je najnormalnije shvatanje svakog srpskog deteta, svakog srpskog čoveka, svake srpske majke.

Tokom suđenja u oktobru prošle godine predstavnici gej udruženja preneli su kako su članovi Obraza uticali na stvaranje opšte atmosfere straha srpskih homoseksualaca i lezbijki uoči otkazivanja parade 2009. Upozorili su da su se nastavili pozivi na nasilje i diskriminaciju.

"Sudovi, tužilaštva i ostale institucije moraju jasno da pokažu da su spremne efikasno da rešavaju ovakve postupke, jer će jedino tako jasno staviti do znanja da su ovakva dela neprihvatljiva i da se moraju oštro kažnjavati", kaže Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse.

Obradović je 20. aprila 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, održane 10. oktobra 2010. godine.

U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

MUP Srbije je 2005. godine Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.

Ustavni sud Srbije okončao je postupak o inicijativi za zabranu "Obraz". Predlog odluke uskoro će biti razmotren na sednici suda, kako se očekuje u roku od dve do tri nedelje.

Republičko tužilaštvo je u sepembru 2009. godine podnelo inicijativu za zabranu "Obraza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: