"Ideja o republici Vojvodini stara"

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov smatra da je promena Ustava Srbije neophodan preduslov za bolji položaj Vojvodine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.03.2012.

17:31

Default images

"U ovom Ustavu se ne može naći dovoljno prostora za bolji položaj Vojvodine i zato ga nužno treba menjati", rekla je Jerkovljeva agenciji Beta.

Dodala je da ideja o tome da Vojvodina bude republika nije nova i podsetila da je LSV predlagala status republike za Vojvodinu još 1999. godine.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da bi Vojvodina i Srbija trebalo da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u Novom Sadu biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Aleksandra Jerkov je rekla da se postavlja pitanje koliki je politički kapacitet tih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo.

"U svakom slučaju, važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina od toga kako će se to formalno zvati", kazala je portparolka LSV-a.

Ona je dodala je da LSV neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, koja će biti održana 1. aprila u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: