Rastu međurasne tenzije na Floridi

Članovi Novih crnih pantera, pokreta koji se borio za ravnopravnost crnaca u Americi, ponudili su nagradu od 10.000 dolara onom ko uhvati Džordža Cimermana.

Izvor: B92

Subota, 24.03.2012.

23:16

Default images

Cimerman je nedavno na Floridi ubio sedamnaestogodišnjeg crnog dečaka Trejvona Martina.

Martin je ubijen 26. februara, a ceo slučaj je dobio rasnu konotaciju, jer osumnjičenom za ubistvo Cimermanu (28) nije određen pritvor. Ubistvo crnog tinejdžera u predgrađu Orlanda podiglo je na noge američku javnost i ponovo obnovilo međurasne tenzije u Americi.

Lider Novih crnih pantera Mihail Mohamed rekao je na protestu povodom ubistva Martina da je došlo vreme za politiku "oko za oko, zub za zub".

Martin je ubijen 26. februara dok se vraćao iz prodavnice, a ceo slučaj je dobio rasnu konotaciju, pošto osumnjičenom za ubistvo Cimermanu (28) nije određen pritvor, zbog procene policije da je u pitanju bila samoodbrana.

U jednom trenutku je došlo do svađe između njih dvojice, i prema Cimermanovim rečima, on je u samoodbrani pucao. Međutim, kasnije je utvrđeno da Martin nije bio naoružan i da je kod sebe imao samo kesu sa čokoladicama i limenku soka.

Ubistvo crnog tinejdžera u predgrađu Orlanda podiglo je na noge američku javnost

On je tog dana bio u stanu oca svoje devojke i gledao NBA utakmicu, da bi u poluvremenu izašao do lokalne prodavnice po grickalice. Dok se vraćao kući, njega je ugledao Cimerman, prišao mu i pitao ga šta tu traži. Ostaje nejasno kako je razgovor između njih tekao, ali je ostalo zabeleženo da su obojica u tim kritičnim trenucima koristili mobilne telefone.

Martinova devojka kaže da ju je on nazvao i rekao da ga neki čudan čovek prati, dok je Cimerman istovremeno pozvao policiju i kazao da je zaustavio sumnjivu osobu koja mu deluje drogirana. Cimerman je kasnije ispričao da je Martin reagovao agresivno i da je počeo da ga udara, nakon čega je on u samoodbrani pucao.

Policiji je ta izjava bila dovoljna da Cimermana ne uhapsi. Crnačka populacija na Floridi je ogorčena zbog ovog ubistva, posebno ako se ima u vidu da je Cimerman bio deo takozvane građanske straže, koju čine naoružani belci, koji navodno tako čuvaju bezbednost u bogatijim kvartovima Orlanda.

Roditelji crnog dečaka sada traže pravdu i hapšenje Cimermana, a na Floridi već nekoliko dana traju protesti građana. Mediji u Americi su tek pre nekoliko dana počeli da prate ovaj slučaj i sada na videlo izlaze detalji o Cimermanovoj prošlosti.

On je bio hapšen 2005. godine, zbog sprečavanja policajaca koji su hteli da uhapse njegovog druga, dok je neposredno posle toga bio optužen i za nasilje u porodici, zbog napada na svoju tadašnju devojku Veroniku Zuazo.

Nije poznato gde se Cimerman sada nalazi, pošto je njegov otac izjavio da su mu upućene pretnje smrću i da je zbog toga morao da se skloni na sigurno. Ono što je posebno šokiralo javnost je ponašanje policije, koja nije bar privremeno privela Cimermana, već mu je poverovala na reč i odmah ga pustila.

Mediji sada objavljuju da to nije prvi slučaj da policija u Sanfordu, predgrađu Orlanda, tako reaguje. Podseća se na slučaj bivšeg šefa policije Brajana Tulija, koji je prošle godine morao da podnese ostavku pošto je sin jednog od policijskih poručnika brutalno pretukao crnog beskućnika, što je snimljeno i kamerom, ali policija tada nije odlučila da ga krivično goni.

Tek pošto je snimak objavljen na Jutjubu, napadač Džastin Kolison je uhapšen. Jedan od policajaca koji je radio na tom slučaju bio je i u patroli koja je prva stigla na mesto događaja kada je Martin ubijen. Povodom Martinovog ubistva se oglasio i američki predsednik Barak Obama, rekavši da je sada od najveće važnosti da se svi detalji ovog slučaja istraže i da se proveri rad policijskih i pravosudnih organa na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: