Vođa puča: Predsednik na sigurnom

Predsednik Malija Amadu Tumani Ture je dobro i na sigurnom, kao i članovi vlade koji će uskoro biti predati sudu, tvrdi vođa puča kapetan Amandu Sanogo.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

22:00

Default images

Predsednik Ture je bezbedan i "veoma dobro", rekao je on novinarima u Bamaku, ne želeći da otkrije lokaciju na kojoj se šef države nalazi.

Sanogo je kazao da su ministri "bezbedni i dobro" i da će biti "predati sudovima kako bi građani Malija saznali istinu", preneo je AFP.

Vođa puča je govorio u barakama u Katiju, 15 kilometara od Bamaka, okružen vojnicima.

Upravo na tom mestu u sredu je izbila pobuna, koja se završila pučem nakon višemesečnog nezadovoljstva odgovorom vlade na pobunu Tuarega na severu.

Sanogo je, međutim, rekao da to nije bio jedini razlog, već opšte nezadovoljstvo građana koji su "progovorili i izneli svoje zahteve".

On se izvinio svojim sunarodnicima zbog neprijatnosti, posle pljački do kojih je došlo nakon puča, a u kojima su učestvovali vojnici.

Sanogo je, takođe, najavio formiranje komiteta koji bi obuhvatio sve političke partije i organizacije građanskog društva.

Afrička unija je danas odlučila da suspenduje članstvo Malija, dok ne bude vraćen "ustavni poredak" u toj zemlji, preneo je Rojters.

Prethodno je Evropska komisija saopštila da je suspendovala razvojne projekte u Maliju i da očekuje razjašnjenje situacije u toj zemlji.

Francuska je najavila da će prekinuti svaku saradnju sa Malijem, osim slanja humanitarne pomoći, dok je Stejt departmet osudio državni udar i poručio da SAD podržavaju Tureovu demokratski izabranu vladu.

Ture je došao na vlast 1991. godine, a njegov nadimak je "vojnik za demokratiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: