"Žele da diskredituju Mesarovićevu"

Zlonameran je pokušaj diskreditacije Nate Mesarović lažnim informacijama da je bila u sudskom veću koje je osudilo Slavka Ćuruviju, izjavila je Snežana Malović.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2012.

18:01

Default images

Mesarovićeva je juče demantovala navode koje je, na promociji knjige odbegle Mirjane Marković, osumnjičene za šverc cigareta, izneo glavni urednik ugašenog lista "Nacional" Predrag Popović - da je bila u sudskom veću koje je u maju 1999. potvrdilo osuđujuću presudu novinaru Slavku Ćuruviji ubijenom 11. aprila 1999.

Predsednica VSS je ukazala da je Prvi opštinski sud u Beogradu 16. aprila 1999. doneo rešenje o obustavljanju postupka protiv njega i da veće Okružnog suda u kom je ona bila član nije ni odlučivalo o Ćuruviji.

Ministarka pravde smatra da je tendenciozno i zlonamerno da upravo na promociji knjige, čiji je autor Markovićeva - osumnjičena za šverc cigareta i koja se u medijima dovodi u posrednu vezu sa ubistvom Ćuruvije, Popović dovodi u pitanje kredibilitet i profesionalizam sudije Mesarović.

"To je pokušaj da se prikrije suštinska odgovornost svih onih koji su aktivno godinama urušavali ugled i nezavisnost pravosuđa u Srbiji", rekla je Malovićeva Tanjugu.

Ministarka je podsetila da je Mesarovićeva, uprkos pokušajima opstrukcija rada Posebnog odeljenja tadašnjeg Okružnog suda, donela osuđujuće presude za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

To, kako je istakla, dovoljno govori o njenoj profesionalnosti i nezavisnosti u radu, kakva se očekuje i od svih sudija, nakon reforme pravosuđa koja je sprovedena u Srbiji.

Popović je, na predstavljanju knjige Mirjane Marković, udovice bivšeg predsednika SRJ Slobodana MIloševića, ispričao da je nekoliko nedelja pred ubistvo Ćuruvija bio osuđen na pet meseci zatvora zbog klevete i da je prvostepenu presudu potpisao Krsto Bobot, a potvrdila je sudija Mesarović, te da "u takvim okolnostima treba da se traži rešenje slučaja ubistva Slavka Ćuruvije.

U demantiju Mesarovićeve navode se precizini podaci o tom slučaju, prema kom je 5. marta 1999. godine Prvi opštinski sud doneo prvostepenu presudu, kojom su Ćuruvija, Zoran Luković i Srđan Janković osuđeni na po pet meseci zatvora zbog krivičnog dela širenja lažnih vesti, dok je Dragan Novaković oslobođen optužbe.

Protiv te presude žalbe su izjavili Prvo opštinsko tužilaštvo 29. marta 1999, tražeći strože kazne za osuđene, a za Novakovića preinačenje presude, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbe, odnosno ukidanje pobijene presude.

Kako je Ćuruvija 11. aprila 1999. godine ubijen, Prvi opštinski sud je 16. aprila 1999. godine doneo rešenje kojim obustavlja krivični postupak u odnosu na njega.

Četiri dana kasnije žalbe su dostavljene Okružnom sudu u Beogradu, koji je 14. maja 1999. godine u veću, sastavljenom od sudija Siniše Važića, Nate Mesarović i Nade Zec, doneo presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe javnog tužioca i branioca okrivljenih i presuda potvrđuje.

"U predmetu Okružnog suda u Beogradu Kž broj 828/99 nije se odlučivalo o Slavku Ćuruviji. Osim toga, Slavko Ćuruvija se i ne vodi kao osuđeno lice, jer je postupak protiv njega obustavljen od strane Prvog opštinskog suda u Beogradu", navodi se u demantiju predsednice VSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: