Đilas: Pomoći zapošljavanja lekara

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će grad deo prihoda Apotekarske ustanove Beograd usmeriti na upošljavanje 60 lekara i sto medicinskih sestara.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

18:06

Default images

Oni bi trebalo da budu zaposleni u domovima zdravlja u Beogradu i u četiri kliničko-bolnička centra, što je ministar zdravlja Zoran Stanković ocenio kao veliki korak u rešavanju problema zapošljavanja u zdravstvu.

Đilas je, pošto je sa Stankovićem obišao rekonstruisani Dom zdravlja u Rakovici, objasnio da će grad oko 80 miliona dinara od prošlogodišnje dobiti Apotekarske ustanove Beograd usmeriti na upošljavanje 60 lekara i sto medicinskih sestara.

On je rekao da je Apotekarska ustanova Beograd prošle godine dobro radila, da je ostvarila dobit i da će usmeravanjem dela tih sredstava u upošljavanje u zdravstvu novac biti vraćen Beograđanima.

Gradonačelnik je dodao da je ideja gradske vlasti, za koju je dobila saglasnost Ministarstva zdravlja, da pomogne ljudima koji su uložili mnogo u svoje obrazovanje da nađu posao, budući da u Beogradu ima 600 i nešto lekara koji čekaju posao i nekoliko stotina medicinskih sestara opšteg smera.
(Foto: Tanjug)
Đilas je pomenuo slučaj konobara koga je upoznao u Beogradskoj areni, koji taj posao radi iako je lekar, koji ima ženu koja je takođe završila medicinu i radi kao hostesa u Beogradskoj areni, a imaju devetomesečnu bebu.

"Dužni smo da pomognemo bar tim ljudima koji pokazuju želju da hoće da rade. Kad neko nema problem da kao lekar radi kao konobar ili hostesa, to je znak da oni zaista traže posao", rekao je Đilas i najavio da će grad i narednih godina izdvajati za upošljavanje medicinara, s ciljem poboljšanja kvaliteta zdravstva na celoj tetitoriji Beograda.

Ministar Stanković je rekao da je prijem 60 lekara i sto medicinskih sredstava "velika stvar", budući da je na biroima za zapošljavanje trenutno oko 2.200 lekara i oko 14.500 ljudi sa srednjom stručnom spremom koji čekaju posao.

"To je jedan veliki korak u rešavanju problema zapošljavanja u zdravstvu", poručio je Stanković.
Rekonstruisani Dom zdravlja Rakovica (Foto: Tanjug)
Đilas i Stanković su istakli da će rekonstrukcija Doma zdravlja u Rakovici unaprediti zdravstvenu zaštitu stanovnika tog dela Beograda.

Đilas je podsetio da su u poslednje četiri godine izgrađeni domovi zdravlja u Kaluđerici, Mirjevu, Kamendinu, da se gradi u Surčinu, a da će vojni Dom zdravlja na Bežanijskoj kosi, čija se rekonstrukcija završava, biti i dom zdravlja za civile.

Stanković je dodao da su u protekle četiri godine postignuti veliki rezultati kada je pomoć Beograda domovima zdravlja u pitanju, te da očekuje da će pacijenti u Rakovici i tome delu glavnog grada biti još zadovoljniji posle rekonstrukcije tamošnjeg Doma zdravlja.

Direktorka tog doma zdravlja Tanja Đukić Janković navela je da je novi i savremeno opremljen prostor, koji ima oko 500 kvadrata, prilagođen svim zahtevima korisnika i da će stanovnicima tog dela grada prvi put biti omogućena potpuna specijalističko-dijagnostička usluga tokom čitavog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: