Tadić: Pregovori s EU zavise od KiM

Datum početka pregovora s EU možemo dobiti do kraja godine. To, pre svega, zavisi od daljih koraka u dijalogu Beograda i Prištine, kaže predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

20:29

Default images

"To zavisi od sposobnosti Srbije da učini dalji iskorak u dijalogu sa Prištinom. Kriterijumi su jasno poznati i oni se tiču pre svega telekomunikacija i energetike, pitanje pravnog sistema. Imamo jasne okvire za učešće u dijalogu", rekao je on posle susreta sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.

Tadić je naveo i da je zvanični Beograd predložio "plan od četiri tačke koji je jasan i može da reši sve probleme, kao i buduće u dijalogu o tehničkim pitanjima".

Podvukao je da je posebno važno što Srbija ima jasan plan kada je u pitanju Kosovo i Metohija, te da je svoj predlog predstavila međunarodnoj zajednici, i nije bilo negativnih reakcija.

"Verujem da će nakon izbora biti stvorene nove mogućnosti za sveobuhvatni dijalog na temu rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Taj problem mora biti rešen u dobroj veri da je moguće rešiti dobro funkcinisanje sistema, minimiziranja obe strane, zaštitu evropskih interesa, jer su Srbija i Kosovo na teritoriji Evrope i bilo kakav oblik nestabilnosti ima svoje reperkusije na kontinent", rekao je Tadić.

Izrazivši uverenje da je moguće dobiti datum za pregovore o pristupanju EU do kraja godine, predsednik Srbije je rekao da ne može olako da obeća brzinu u dobijanju datuma, ali i dodao da je optimista.

Fišer je rekao da će Austrija zasigurno pomoći da se uklone i prevaziđu prepreke i da se proces podstakne.

"Na ovim zadacima želimo da sarađujemo i radimo. Ali, navesti termin kada će početi pregovori, koji zbog bilo kojih razloga ne može biti ispoštovan, bilo bi loše. Postoje negativna isksutva iz ranijih pregovora", ukazao je on.

Fišer je rekao da zvaničan Beč smatra da se pregovori moraju otpočeti što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: