Akta, greška Evropske komisije

Evropska komisija je priznala da je pogrešila kada je usvojila kontroverzni sporazum o suzbijanju piraterije ACTA, a da prethodno nije oslušnula "glas naroda".

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

12:02

Default images

Portal EU obzerver citira potpredsednika Komisije Maroša Šefkoviča, koji je izjavio da je Brisel bio iznenađen masovnim protestima protiv ACTA, čije bi usvajanje uvelo drakonske kazne za one koji ilegalno "skidaju" muziku, filmove i slične sadržaje sa interneta.

Šefkovič je rekao da su u Komisiji shvatili da su pogrešili kada su protekle zime hiljade ljudi uprkos ledenom vremenu izašle na ulice evropskih gradova protestujući protiv ACTA.

"Videli smo da nas je ovaj neverovatni talas komunikacije preko društvenih mreža, na koji nismo odreagovali na vreme, naterao na privremeno povlačenje", priznao je on.

Komisija je prošlog meseca, suočena s protestima i optužbama da ACTA uvodi cenzuru Interneta i krši prava korisnika na privatnost, odlučila da kontroverzni sporazum uputi Evropskom sudu na procenu.

Prethodno su 22 članice EU, uz Sjedinjene Države, Kanadu, Australiju, Japan i Novi Zeland, potpisale ACTA u Tokiju.

Time je rasprava o ACTA skinuta sa dnevnog reda Evropskog parlamenta, dok se sud ne izjasni da li je sporazum u skladu sa osnovnim evropskim zakonima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: