Sahranjen poglavar Koptske crkve

Poglavar Koptske crkve Šenuda Treći sahranjen je u Manastiru Svetog Bišoja u egipatskoj pustinji, a ispratile su ga hiljade vernika u suzama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.03.2012.

23:50

Default images

Nakon pomena u Katedrali Svetog Marka u Kairu, kovčeg s telom poglavara Kopske crkve prebačen je vojnim avionom u provinciju Behejra, odakle je pogrebna povorka vozila krenula ka manastiru iz 4. veka u Vadi Natrunu, gde je želeo da počiva.

Kordoni vojne policije koji su obezbeđivali manastir povijali su se pod pritiskom vernika koji su pokušavali da se približe kovčegu.

Jučerašnje odavanje počasti preminulom patrijarhu obeležila je tragedija, kada se troje vernika ugušilo u prepunoj katedrali, naveo je AP.
Današnjem pomenu su prisustvovali crkveni velikodostojnici iz čitavog sveta, egipatski ministri, članovi parlamenta i javne ličnosti iz hrišćanske i muslimanske zajednice.

Šenuda III je bio na čelu Koptske crkve 40 godina, a preminuo je u 88. godini nakon višegodišnjih problema sa jetrom i plućima.
U Egiptu je danas zbog smrti poglavara najveće hrišćanske zajednice na Bliskom istoku proglašen dan žalosti, zastave su spuštene na pola koplja, a u Kairu su uvedene snažne mere obezbeđenja.

Kopti čine 10 odsto od 80 miliona stanovnika Egipta, a Šenuda je bio na čelu koptske crkve od 1971. godine. Novog poglavara bira savet starijeg sveštenstva, a taj proces bi mogao trajati mesecima.

Smrt poglavara je udarac za Kopte, koji su zabrinuti za svoj položaj od kada su islamističke stranke, uključujući ultrakonzervativne salafiste, koji veruju da hrišćani ne treba da vladaju zemljom, osvojili gotovo tri četvrtine mesta u prvim parlamentarnim izborima od kada je narod srušio Mubarakov režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: