Sukob Irana i Izraela vodi ka ratu

Poverljiva vojna simulacija održana ovog meseca u SAD predviđa da bi sukob Irana i Izraela doveo do regionalnog rata u koji bi bile umešane i SAD.

Izvor: New York Times

Utorak, 20.03.2012.

18:53

Default images

Simulacija, koja predviđa stotine mrtvih Amerikanaca, je napravljena kako bi se procenile posledice izraelskog napada na Iran.

Američki zvaničnici tvrde da ova "ratna igrica“ nije napravljena kao proba za američku vojnu akciju i naglašavaju da to nije jedini scenario potencijalnog sukoba.

Američki stratezi kažu da bi moglo biti nemoguće da se spreči umešanost Amerike u bilo koju eskalaciju sukoba sa Iranom.

Rezultat „ratne igrice“ je posebno zabrinuo generala Džejmsa N. Matisa, koji komanduje svim američkim silama na Bliskom istoku, u Persijskom zalivu i jugozapadnoj Aziji.

Kada se vežba završila početkom marta, general Matis je rekao da bi izraelski prvi napad verovatno imao strašne posledice po region i po američke snage tamo.

Dvonedeljna simulacija, zvana „Internal Look“ testirala je situaciju u kojoj su SAD povučene u sukob, pošto Iran lansira projektile koji udaraju u mornaricu u Persijskom zalivu, pri čemu umire 200 Amerikanaca.

SAD tada odgovaraju napadom na iranski nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: