Šešelj na sudu zbog neposlušnosti

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pojaviće se u sudnici Haškog tribunala sutra popodne u postupku koji je protiv njega pokrenut zbog nepoštovanja suda.

Izvor: Blic

Nedelja, 18.03.2012.

12:47

Default images

Šešelj je optužen zato što je odbio da sa svog veb-sajta ukloni informacije koje u Tribunalu imaju status poverljivih, a zbog čijeg je objavljivanja na prvom suđenju za nepoštivanje suda pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora.

U utorak popodne, Šešelj će nastaviti iznošenje završne reči u glavnom postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za progon nesrpskog stanovništva iz BiH, Hrvatske i iz Vojvodine. Tužilac je na kraju svog završnog izlaganja tražio kaznu od 28 godina zatvora.

Od odobrenih deset sati, Šešelj je prošle sedmice, u dva radna dana, potrošio šest sati i 20 minuta. Ako mu pretresno veće ne odobri dodatno vreme, optuženi bi mogao da okonča iznošenje završne reči u utorak, 20. marta.

U utorak će biti nastavljeno i suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. U završnoj fazi svog postupka, tužilaštvo nastavlja da izvodi dokaze po optužbi za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na listi svedoka tužilaštva za narednu sedmicu su forenzičar Međunarodne komisije za nestala lica Tomas Parsons, psihoterapeut Teufika Ibrahimefendić, bivši istražitelj tužilaštva Stefani Friz i dvoje zaštićenih svjedoka KDZ-357 i KDZ-145.

Od utorka do četvrtka nastavlja se glavni pretres u postupku protiv bivših šefova Državne bezbednosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje optužnica tereti za zločine koje su u BiH i Hrvatskoj počini pripadnici policijskih i paravojih trupa pod njihovom kontrolom. Dokazni postupak nastavlja Simatovićeva odbrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: