General Diković tužio Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković podneo tužbu protiv direktorke FHP Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, piše "Danas".

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2012.

20:46

Default images

Kandićeva optužila je ranije Dikovića da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Tužba je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem januara ove godine objavio Fond za humanitarno pravo.

U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

Diković je ranije odbacio optužbe FHP i direktorke ove nevladine organizacije Nataše Kandić kao neistine i udar na Vojsku Srbije "kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba“. On je naveo da je paradoksalno mišljenje FHP da je za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. kriv on, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, takođe, je odbacio optužbe Fonda i rekao da su izvršene provere pre nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika GŠ VS. On je dosije Fonda ocenio kao potpuno lažan i dodao da se i "laičkim uvidom“ u personalni dosije generala Dikovića može utvrditi da on nije bio na pozicijama i lokacijama za koje ga FHP optužuje, odnosno da Diković tokom 1994. i 1995. nije bio na prostoru zapadne Srbije, a 1998. nije bio na prostoru Kosova i Metohije.

FHP je objavio da smatra da oficir poput Ljubiše Dikovića nije dostojan da bude načelnik Generalštaba VS i pozvao je nadležne organe da predsedniku Srbije predoče činjenice o postupanju nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata, kao i dokaze Haškog tribunala o počinjenim ratnim zločinima u zoni odgovornosti ratnog komandanta Dikovića.

U Fondu ističu da dokazi na kojima se zasniva presuda Haškog tribunala u predmetu Milan Milutinović i drugi, preživele žrtve iz Drenice koje su svedočile u Tribunalu ili dale izjavu Fondu, kao i dokumenta sadržana u javnoj bazi podataka Tribunala, ukazuju na brojne, teške i masovne ratne zločine, koji su počinjeni prema albanskim civilima u zoni odgovornosti aktuelnog načelnika Generalštaba.

"Tokom NATO bombardovanja, ratni zločini koje su vršili pripadnici Vojske i policije su se ponavljali. Iako je imao obavezu da spreči ratne zločine, komandant Diković to nije učinio. Do danas, pripadnici i komandanti jedinica koji su sudelovali u izvršenju ratnih zločina u Ćirezu, Starom Čikatovu, Baksu, Vrbovcu i Glogovcu, gde je u toku četiri nedelje ubijeno najmanje 200 civila, nisu procesuirani“, navodi Fond.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost generala Dikovića za ratne zločine, kao i da su izvršili proveru navoda FHP "uvidom u sve predmete ratnih zločina koje je Fond naveo u ‘dosijeu Dikovića’ i utvrdio da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: