Asanž kandidat za Senat

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž namerava da se kandiduje na izborima za australijski Senat, objavila je njegova organizacija na društvenoj mreži Tviter.

Izvor: B92

Subota, 17.03.2012.

09:22

Default images

Asanž, koji je državljanin Australije, sada čeka odgovor britanskog suda na njegovu žalbu protiv izručenja Švedskoj, gde je optužen za seksualno uznemiravanje.

Osnivač Vikiliksa uporno negira ove optužbe, tvrdeći da su one politički motivisane i povezane s radom njegovog sajta Vikiliks, na kome su objavljene hiljade poverljivih dokumenata SAD, podsetio je AFP.

Vikiliks je na Tviteru objavio i da pravna situacija u kojoj je Asanž sada nije smetnja da se on kandiduje na izborima za gornji dom australijskog parlamenta.

"Proverili smo i ustanovili da Džulijan Asanž može da se kandiduje na izborima za Senat, iako je u pritvoru. Džulijan je odlučio da to učini", objavio je Vikiliks na Tviteru.

Asanž će se najverovatnije kandidovati i u direktnoj borbi s premijerkom Džulijom Gilard, na izborima za donji dom parlamenta, koji će biti održani 2013. godine.

Gilardova je ranije osudila rad Vikiliksa i rekla da je objavljivanje poverljivih dokumenata američke vlade "veoma neodgovorno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: