Mađarski pasoš za 300 Srba

U proteklih godinu dana u subotičkom konzulatu više od 20.000 građana Srbije podnelo je zahtev za dvojno državljanstvo, a njih 2.000 to je učinilo u Beogradu.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 17.03.2012.

23:37

Default images

Uz etničke Mađare, zahteve podnose i Srbi čiji su preci bili državljani Mađarske do 1918. godine, kada su se delovi današnje Vojvodine prisajedinili Srbiji.

Po rečima Mikloša Riteca, generalnog konzula ambasade Mađarske u Beogradu, nema bitnih razlika između vlasnika mađarskih pasoša koji žive u Srbiji i onih u Mađarskoj, jer i jedni i drugimaju ista prava. "Jedino, oni iz Srbije koji su dobili državljanstvo nemaju pravo da učestvuju na izborima u Mađarskoj," dodaje Ritec.

Motiv Srba da traže mađarski pasoš prvenstveno je praktične prirode: kao dvojni državljani imaju pravo da rade u Mađarskoj i u još nekim zemljama EU, da kupuju automobile, ali i nekretnine kod naših severnih suseda.

Pasoš našeg severnog suseda omogućava i pravo na besplatno školovanje na mađarskim univerzitetima, kao i u Srpskoj gimnaziji “Nikola Tesla” u Budimpešti.

"Čim sam iz arhiva u Budimpešti dobila potvrdu da su mi baba i deda sa majčine strane poreklom iz Austrougarske, požurila sam u konzulat da predam zahtev za pasoš," kaže Vera Uzelac. "Nikako se ne odričem srpske nacionalnosti, niti nameravam da se selim iz Srbije, ali imam troje dece koja tečno govore mađarski i nije isključeno da odu na studije u Budimpeštu ili Segedin, jer se njihove diplome priznaju svuda u svetu." Da se efekti dvojnog pasoša već naziru, “Novostima” potvrđuje Jovanka Lastić, direktorka Srpske gimnazije u Budimpešti. Među 300 đaka koji trenutno pohađaju Gimnaziju, 180 su deca Srba koji žive Mađarskoj, a njih 120 došlo je iz Srbije. Maturska diploma ove gimnazije za njih je prečica za upis na neke od univerziteta u Evropi.

"Ima tu jedna začkoljica, i to jezička," ukazuje direktorka Lastić. "Đaci iz Srbije koji na upisu prilože mađarski, a ne srpski pasoš, biće obavezni da nastavu pohađaju na mađarskom jeziku, a oni ga u većini slučajeva ne znaju dovoljno dobro. Dobro znanje jezika preduslov je i za studije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: