Vojni "pajper" manje oštećen

Avion "pajper Seneka" Vojske Srbije je malo oštećen pri sletanju na batajnički aerodrom.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

13:59

Default images

"Avion je juče elisom zagrebao pistu, a pilot to nije ni osetio, već je to utvrđeno prilikom redovnog pregleda pre sledećeg leta", izjavio je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću, pukovnik Milivoje Pajović.

Avion "pajper Seneka", koji je nabavljen početkom godine za potrebe fotogeometrijskog snimanja iz vazduha je kasko osiguran, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Taj avion, koji su Vojska Srbije i Vojnogeografski institut dobili posle skoro 25 godina sa najsavremenijiom opremom košta 2,7 miliona evra. Avion sa odgovarajućom opremom, odnosno s "najsavremenijom digitalno tehnološkom linijom za aerofotogrametrijsko snimanje" za potrebe Vojnogeografskog instituta nabavilo je Ministarstvo odbrane.

Komplet opreme čini vazduhoplov "pajper Seneka V" američkog proizvođača "Pajper erkraft" sa integrisanom digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom ADS80 švajcarskog proizvođača "Leica Geosistems AG" kao i pripadajuće softvere.

Oprema omogućava da se celokupna teritorija Srbije snima u standardnim ciklusima od 3-5 godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji.

Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima auto-puteva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omoguti brz povraćaj uloženih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: