"Rehabilitacija Draže loš potez"

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je, komentarišući mogućnost rehabilitacije Draže Mihailovića u Srbiji, da to nije dobar potez.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

16:08

Default images

On je najavio da će, ukoliko se to dogodi, Hrvatska verovatno i zvanično izraziti neslaganje s tom odlukom.

"Mihailović je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata i znamo kakva su zla činili četnici u Hrvatskoj i drugim krajevima Jugoslavije. Pokušaj rehabilitacije nije dobar potez Srbije", rekao Josipović novinarima u Splitu povodom najave dela srpske vlade i medija da će Viši sud u Beogradu izreći pozitivan stav o ulozi četničkog vojvode.

Josipović je dodao da će u Srbiji "napraviti ono što oni smatraju da je dobro, ali da to sigurno ne može naići ni na čije odobravanje, posebno onih koji drže do antifašizma", prenose hrvatski portali.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska zvanično reagovati na pokušaj rehabilitacije Mihailovića, on je odgovorio da je i njegova izjava neka vrsta reakcije, te da treba pričekati do konačne odluke.

"Verovatno ćemo izraziti svoje neslaganje s tim, ali radi se o unutrašnjoj stvari Srbije", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je istakao da se iz istorijskih izvora ne može setiti nijedne bitke u kojoj su se četnici ozbiljnije borili protiv okupatora ili nekog njihovog doprinosa u borbi protiv fašizma.

On je, međutim, dodao da zna za bitke u kojima su četnici zajedno s okupatorima, pa i s ustašama, učestvovali u borbama protiv partizana, kao i da su se zajedno s poraženim snagama povlačili prema Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: