Pokrenuta procedura za ombudsmana

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže da je pokrenula proceduru za izbor zaštitnika građana, ali nije sigurna da će ona biti završena do 23. jula.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

15:02

Default images

Tog datuma ističe mandat aktuelnom ombudsmanu Saši Jankoviću.

Đukić Dejanovićeva je agenciji Beta rekla da je, u svojstvu predsednika Odbora za ustavna pitanja, koji jedini može da utvrdi kandidata za zaštitnika građana, obavestila sve poslaničke grupe da je potrebno da pošalju svoje predloge za izbor ombudsmana.

"Idemo na dva koloseka - s jedne strane postoji teorijska mogućnost da izmenimo i dopunimo Zakon o zaštitniku građana, a s druge strane da po postojećem zakonu krenemo u proceduru izbora i ova druga aktivnost je započeta", kazala je ona.

Predsednica parlamenta je rekla da bi, u slučaju da novi ombudsman ne bude izabran, Janković mogao da odredi svog zamenika, koji bi do šest meseci obavljao dužnost ombudsmana, i da će u tom periodu izbor biti završen.

Đukić Dejanovićeva je rekla da bi izmene Zakona o zaštitniku građana, koje predviđaju da se ombudsmanu produži mandat u slučaju da se ne izabere novi zaštitnik građana, stavila na dnevni red ako bi procenila da mogu biti izglasane.

Mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe 23. jula.

Zaštitnika građana bira Skupština Srbije glasovima najmanje 126 poslanika, dok kandidata predlaže Odbor za ustavna pitanja većinom glasova svojih članova.

Skupština Srbije je krajem juna 2007. izabrala Sašu Jankovića za zaštitnika građana, a zakletvu je položio 23. jula 2007. godine.

Mandat zaštitnika građana je pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: