Sirija: Sve više izbeglica

Siriju za godinu dana napustilo 30 000 ljudi. Diplomatske napore vodi izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan. Rusija nastavlja saradnju s vlastima Sirije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.03.2012.

13:09

Default images

Više od 30.000 Sirijaca je napustilo zemlju od kako su pre godinu dana počeli obračuni snaga režima i pripadnika opozicije. Međunarodna zajednica nastavlja diplomatske napore za rešenje krize koja svakodnevno odnosi ljudske žrtve. Koordinator Komesarijata za izbeglice za Siriju Panos Mumcis kaže da je više od 30.000 sirijskih građana prebeglo u Tursku, Liban i Jordan.

Crveni polumesec u Siriji navodi da je više od 200.000 ljudi zbog svakodnevnih okršaja bilo prisiljeno da napusti domove, ali još nisu napustili zemlju.

Ujedinjene nacije su objavile da će uskoro razmestiti posmatrače za ljudska prava u zemljama susedima Siriji kako bi prikupili podatke o „zločinima“ u toj zemlji Bliskog istoka.

„Uputićemo posmatrače sredinom ove sedmice“, istakao je predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Ženevi.

Međunarodna zajednica nastavlja diplomatske napore kako bi se rešila kriza u Siriji i prekinulo krvoproliće koje je dosad odnelo više od 8.000 ljudskih žrtava.

Mirovna misija Kofija Anana

Dera: Sukobi na ulicama (Beta/APTN - 12.03.2012.)
Specijalni izaslanik UN/AL za Siriju Kofi Anan završio je višednevnu posetu regionu - boravio je u Kairu, Siriji, Kataru i Turskoj - u pokušaju da se nađe mirno rešenje i prekinu sukobi.

Kofi Anan je na kraju turneje izjavio da sada čeka odgovore predsednika Bašara al-Asada na konkretne predloge koje je izneo u razgovorima sa sirijskim liderom.

„Kada dobijemo odgovore, znaćemo kako da reagujemo“, rekao je Kofi Anan, ne ulazeći u pojedinosti razgovora s Bašarom al-Asadom.
Kofi Anan i Redžep Tajip Erdogan: Najava samita Prijatelja Sirije (Beta - 13.03.2012.)
U prestonici Turske Ankari je zvanično najavljeno da će 2. aprila biti održana konferencija „Prijatelji Sirije“, kako bi se izvršio pritisak na predsednika Bašara al-Asada da prekine obračune sa aktivistima opozicije. U radu tog skupa učestvovaće šefovi diplomatija 50 zemalja članica Evropske unije (E), Arapske lige (AL) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Održavanje konferencije u Ankari je najavljeno posle susreta Kofija Anana i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u prestonici te zemlje.

Rusija: Bez specijalaca u Siriji

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov tvrdi da Rusija nema specijalce i vojne savetnike u Siriji, već samo vojne tehničare. Zvanična Moskva će nastaviti da isporučuje oružje vlastima u Damasku, u skladu s postojećim ugovorima o vojno-tehničkoj saradnji.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Rusija poslala svoje vojne trupe u Siriju, a posebno specijalce i vojne savetnike, on je odgovorio:

„Sve su to besmislice. Nema naših specijalnih snaga u Siriji. Niko od naših vojnika nije tamo sa automatima i granatama“, rekao je Anatolij Antonov, dodajući da su u Siriji ruski vojni tehničari koji obučavaju Sirijce kako da koriste novu vojnu tehniku, kao što su tenkovi.

„Na primer, isporučujemo tenkove. U isto vreme, s njima šaljemo i tehničke stručnjake za obučavanje naših kolega u inostranstvu za rad s tom tehnikom“, pojašnjava Anatolij Antonov.

„Nije tajna da imamo dobru i jaku tehničku saradnju sa Sirijom i da ne postoji razlog da revidiramo svoje sporazume“, objašnjava zamenik ruskog ministra odbrane, koji je naglasio da je Moskva spremna da nastavi vojno-tehničku saradnju sa državama u severnoj Africi, bez obzira na to što je u njima došlo do promene vlasti i izrazio nadu da će se ta saradnja i dalje razvijati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: