Sudije naložile pregled Šešelja

Pretresno veće Haškog tribunala naložilo da Vojislava Šešelja pregledaju trojica specijalista koje će imenovati sud i pozvalo Šešelja da sa njima sarađuje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

19:12

Default images

Prema popodne objavljenoj odluci, veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija od tih specijalista očekuje da odgovore i na pitanje "da li je zdravstveno stanje optuženog kompatibilno sa režimom u pritvoru".

Veće je pregled naložilo budući da je "kao i uvek preokupirano zdravljem" Šešelja, ali i imajući u vidu "alarmantne" zaključke srpskih lekara koji su Ssešelja nedavno pregledali, kao i činjenicu da je on ponovo u bolnici.

Sudija su zatražile da specijalisti što pre pregledaju Šešelja i o tome veću podnesu izveštaj, a najkasnije u roku od mesec dana od današnje odluke.

Veće je, istovremeno, Šešelja "ohrabrilo" da specijalistima dozvoli da ga pregledaju i da im dopusti uvid u njegovu istoriju bolesti. Početkom februara, Šešelj je u sudnici rekao da neće dopustiti da ga pregleda nijedan lekar koga je imenovao Tribunal.

Šešelj je u petak ujutro prebačen u bolnicu i u njoj će ostati najkraće do sutra. Tribunal nije saopštio nikakve detalje o Šešeljevom zdravstvenom stanju, uz obrazloženje da on to ne dozvoljava.

Srpska radikalna stranka u subotu je saopštila da je Šešelj podvrgnut medicinskom zahvatu radi popravljanja rada "unutrašnjeg defibrilatora" koji mu je ugrađen polovinom januara.

Stranka je prethodno saopštila da je njen lider prebačen u bolnicu zbog toga što se u noći između četvrtka i petka taj aparat "šest puta" aktivirao radi normaliozvanja Šešeljevog srčanog ritma.

Šešelj je danas trebalo da započne završnu reč na suđenju na kojem je optužen za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Zbog njegovog boravka u bolnici, zasedanje je odloženo, za sada do srede.

"Očekuje se da će pretres biti nastavljen u sredu, 14. marta, što zavisi od toga da li će optuženi biti u mogućnosti da se pojavi u sudnici", izjavila je prošlo petka predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U svojoj završnoj reči, tužioci su prošle sedmice zatražili da Šešelju bude izrečena kazna od 28 godina zatvora.

Sredinom januara, Šešelju je u bolnici u Lajdenu ugrađen "unutrašnji defibrilator", odnosno aparat za kontrolu srčanog ritma.

Šešelju je prethodno, 6. januara, pozlilo u pritvoru, a on je početkom februara u sudnici izjavio da je "umalo umro". Prošle godine, utvrđeno je da je Šešelj pati od tahikardije – ubrzanog srčanog ritma.

Srpska radikalna stranka saopštila je jutros da se Šešeljev "unutrašnji defibrilator" noćas aktivirao šest puta, da bi "elektrošokovima" regulisao njegov srčani ritam.

Krajem prošle nedelje, Šešelj je bio prebačen u bolnicu, a predstavnica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je da to nije bila hitna intervencija, "unapred zakazani tretman".

Šešelj se, početkom februara, u sudnici požalio da aparat koji mu je ugrađen radi regulisanja ritma srca ne radi kako bi trebalo i da mu stoga mogao biti podvrgnut dodatnom tretmanu.

Šešelja su krajem januara u sudskom pritvoru pregledali specijalisti iz Srbije po njegovom izboru, predvođeni Milovanom Bojićem. Oni su, po povratku u Beograd, izjavili da je Šešeljevo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Tribunal je nekoliko puta saopštio da je Šešeljevo stanje, posle bolničkog lečenja, "stabilno".

SRS je više puta optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to pokušajem ubistva. Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.

Prošle godine, Šešelj je zbog tahikardije - poremećaja srčanog ritma - bio podvrgnut "ablaziji", medicinskom zahvatu kojim se pravilan srčani ritam uspostavlja sondom ubačenom u srce kroz preponsku arteriju.

Šešelj je prošle godine odbio da ga pregleda kardiolog koga je odredio Tribunal, samo zato što dolazi iz Velike Britanije.

Suđenje Šešelju, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, traje od novembra 2007. godine.

Lider radikala je u međuvremenu osuđen na 15 i 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka, a prva presuda je pravosnažna.

U pritvoru Haškog tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003. Kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: