Rusija zabranjuje gej propagandu

Gradonačelnik Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko potpisao novi zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda među maloletnicima.

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

15:29

Default images

Poznati ruski gej aktivista najavio tužbu protiv autora zakona zbog uvrede.

Zakon će stupiti na snagu 17. marta, a prema njegovim odredbama, kazna za promovisanje seksualnosti je 5.000 rubalja (120 evra) za pojedince, 50.000 za zvanična lica i 250.000 do 500.000 rubalja za pravna lica, preneli su ruski mediji.

Lider LGBT organizacije "Izlaz" Igor Kočetkov rekao je da još "ne postoji jasan plan" reagovanja na novi zakon, ali da to neće biti ulični protesti kao što je bio slučaj u decembru kada je zakon predložen, već će se njegova i druge srodne organizacije verovatno obratiti sudu kako bi osporili ustavnost zakona.

Međunarodna gej zajednica zapretila je turističkim bojkotom ruske "severne prestonice", a ono što je prethodilo donošenju zakona, biće takođe predmet sudskog spora protiv jednog od predlagača zakona.

Gej aktivista Nikolaj Aleksejev i jedan od zagovornika gej parade u Moskvi najavio je ranije pre donošenja zakona da će pokrenuti informativnu kampanju u bibliotekama i školama u Sankt Peterburgu kako bi "promovisao homoseksualnost".

Predlagač restriktivnog zakona Vitalij Milonov ocenio je da je Aleksejev najavio pokretanje kampanje da bi dobio više sredstava iz "svojih briselskih fondova", a zatim u drugoj prilici izjavio i da ne zna koliko Aleksejev ima godina "jer se devojke ne pitaju za godine".

On je podneo protiv Milonova prijavu sudu tražeći izvinjenje i million rubalja novčane naknade za povredu časti i ugleda.

"Zapadne donacije ne dobijam, a za naše aktivnosti stalno nam je potreban novac kojeg nemamo dovoljno, pa će million rubalja od Milonova biti potrošeno na promovisanje ideje o ravnopravnosti LGBT populacije u ruskom društvu", rekao je Aleksejev.

Milonov nije želeo da komentariše "takve teme u vreme uskršnjeg posta", ali je naglasio da je uvek spreman da zastupa i brani svoje stavove.

Prema tumačenju organizacije "Hjuman rajts voč", zakon je veoma "neodređen i širok", što bi moglo da dovede do zabrane isticanja zastava duginih boja ili nošenja majica sa gej logotipom, kao i do zabrane javnih okupljanja LGTB osoba.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su gradonačelnika Poltavčenka da stavi veto na ovaj zakon koji, prema njihovoj oceni izjednačava homoseksualnost sa pedofilijom, ali on je, ipak, stavio potpis na ovaj zakon, 7. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: