Abdić pušten iz zatvora

Fikret Abdić jutros pušten iz zatvora u Puli. Dočekalo ga više hiljada pristalica kojima je poručio da će obnoviti "Agrokomerc" i da se uskoro vraća u Kladušu.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

08:33

Default images

Pred oko 3000 svojih pristalica koji su ga sačekali ispred zatvora u Puli Abdić je rekao da će se boriti za obnovu njegovog "Agrokomerca" dok je stranim investitorima poručio da su dobro došli. "Danas se neću vratiti u Kladušu jer moram da sredim dokumenta, a vas sve pozivam da se vratite svojim kućama", rekao je Abdić.

Posle tog poziva njegove pristalice počele su da se razilaze.

Hrvatski i bosanski elektronski mediji javili su da je njegova ćerka Elvira Abdić Jelenović, koja je poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponovila da je prioritet njenog oca obnova privrede u Velikoj Kladuši.

Abdić je jutros pušten iz pulskog zatvora na prevremenu slobodu nakon što je odslužio dve trećine 15-godišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina u BiH.

Nadležni su saopštili da nema prepreka da se on ubuduće bavi politikom u okvirima u kojima mu to dozvoljava uslovna sloboda.

Portparol Abdićeve Demokratske narodne zajedice Nermin Purić je "Dnevnom avazu" rekao da u Velikoj Kladuši neće biti organizovane proslave. On je kazao i da je Abdićev osnovi cilj da upravlja "Agrokomercom", a da mu je politika jedno od sredstava.

Abdićeva DNZ u aprilu će održati kongres, pa ako Abdić odluči da bude aktivan, logično je, kako je rekao Purić, da to bude u stranci u kojoj su mu vata širom otvorena.
3.000 ljudi doèekalo je Abdiæa ispred zatvora u Puli (Tanjug)
Portparol Abdićeve Demokratske narodne zajednice Nermin Purić je "Dnevnom avazu" rekao da u Velikoj Kladuši neće biti organizovane proslave. On je kazao i da je Abdićev osnovi cilj da upravlja "Agrokomercom", a da mu je politika jedno od sredstava.

Abdićeva DNZ u aprilu će održati kongres, pa ako Abdić odluči da bude aktivan, logično je, kako je rekao Purić, da to bude u stranci u kojoj su mu vata širom otvorena.

Purić, koji je član Predstavničkog doma i Parlamentarne Skupštine BiH, najavio je izmene u DNZ-u zbog Abdićevog izlaska na slobodu.

On je potvrdio da će se Abdić sastati sa ljudima koji će ga dočekati, dodavši da Abdić neće ići u Kladušu još neko vreme zbog ograničenja kretanja radi uslovnog otpuštanja iz zatvora, ali i zbog činjenice da mu je u Kladuši spaljena kuća.

"U perspektivi, svi se nadamo da će se vratiti i živeti sa nama u Velikoj Kladuši", kazao je Purić.

Sarajevski mediji su javili da im je u Centralnoj izbornoj komisiji rečeno da nema prepreka da se Abdić bavi politikom u okviru sloboda koje bude imao.
Pristalice Fikreta Abdiæa noæas su iz BIH krenule u Pulu, u redovima su èekali na granici sa Hrvatskom (Beta)
Abdić je dugogodišnji direktor "Agrokomerca" iz Velike Kladuše koji je 1993. osnovao "Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu", 2003. je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Cazinskoj krajini tokom sukoba sa snagama Armije BiH. Kazna mu je 2005. smanjena na 15 godina.

Ispred zatvora ga je danas dočekalo više od 3.000 pristalica iz različitih krajeva BiH, ali i iz drugih evropskih zemalja, koji su u Pulu stigli u više od 40 autobusa i više putničkih vozila. Oni su cele prošle noći pristizali u Pulu autobusima i putničkih vozilima, medju kojima, osim oznaka BiH, ima i oznaka Austrije, Holandije, Švedske i Slovenije.

Na autobusima su zalepljene Abdićeve slike, a neki od okupljenih su nosili majice s njegovim likom.

Izlaskom na prevremenu slobodu Abdić ima svu slobodu kretanja, ali će morati redovno da se javlja policiji.

U Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu zbog više krivičnih dela privrednog kriminala.

Najkontroverznija ličnost u BiH

Dok su Abdićeve pristalice popularnom Babi spremili doček, nekadašnji borci 5. korpusa Armije BiH poručuju kako neće dozvoliti da Abdić ponovo počne potkopavanje Bosne i Hercegovine.

Abdić izlazi iz zatvora u trenutku ozbiljnih napetosti u Krajini koja je i danas duboko podeljena posledicama međusobnih sukoba tokom rata u BiH.

Upravo zbog tih tenzija, najavljeni doček u Maljevcu ili Velikoj Kladuši, koji su pripremale Abdićeve pristalice neće biti održan, zbog čega je 50 autobusa njegovih sledbenika otputovalo u Pulu i tamo ga sačekalo.

Međutim, nekadašnji borci Armije BiH i građani koji su u vreme sukoba bili lojalni Vladi u Sarajevu smatraju da je Abdić ratni zločinac koji je morao služiti doživotnu kaznu.

Za njih je taj čovek izdajnik, oruđe u rukama Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, čija je politika u Krajini dovela do teških zločina i krvavih podela u kojima je pucao brat na brata, otac na sina, rođak na rođaka.

Abdić je jedna od najkontroveznijih ličnosti u poslednje dve decenije postojanja nekadašnje Jugoslavije, a pogotovo u vreme njenog raspada.

Nakon što je u siromaštvu i bedi Cazinske krajine izgradio jednu od najmoćnijih imperija socijalističke Jugoslavije, uhapšen je i optužen sredinom osamdesetih godina u poznatoj aferi “Agrokomerc” zbog kontrarevolucionarnog delovanja i izdavanja 400 miliona dolara menica bez pokrića.

Na prvim višestranačkim izborima za člana Predsedništva BiH dobio je masovnu podršku većine Bošnjaka.

Međutim, nakon početka rata protivustavno je proglasio paradržavnu tvorevinu pod nazivom Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna i krenuo u oružani sukob sa jedinicama Armije BiH.

Na teritoriji svoje paradržave osnovao je logore kroz koje je prošlo više od 5.000 njegovih političkih protivnika.

Nakon rata osuđen je najpre na 20 godina, ali mu je kazna smanjena na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: