Optužnica protiv "crvenih beretki"

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv 8 bivših pripadnika JSO zbog organizovanja pobune u novembru 2001. Nema dokaza protiv Koštunice.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

11:04

Default images

Optužnice su podignute protiv Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića, Veselina Lečića, Miće Petrakovića, Vladimira Potića, Dragoslava Krsmanovića i Dragiše Radića. Oni se terete da su pobunu JSO organizovali u saradnji s Dušanom Spasojevićem, tada vođom kriminalnog "zemunskog klana".

Specijalni tužilac za organizovani kirminal Miljko Radisavljević izjavio da je optužnica podignuta juče 8. marta, a da je istraga o pobuni Jedinice za specijalne operacije završena 5. marta, nakon iskaza bivših ministara u DOS-ovoj vladi Žarka Koraća, Dragana Veselinova i Dragana Milovanovića. Optuženi pripadnici JSO terete se za oružanu pobunu, jer je utvrđeno, kako je objasnio Radisavljević, da je od 9. do 17. novembra JSO otkazala poslušnost i nadležnost državi i povukla svoje pripadnike u bazu, prekinuvši tako komunikaciju i odbivši bilo kakav dogovor.

Nakon toga su, podsetio je Radisavljević, 10. novembra blokirali auto/put kod Vrbasa i deo auto/puta kod Centra "Sava" u Beogradu. JSO je na taj način iskazala spremnost da upotrebi nasilje ako im se ne ispune zahtevi, koji su tada bili / smena ministra policije Dušana Mihajlovića i čelnih ljudi DB-a Goran Petrović i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Osmorica pripadnika JSO se optužuju i da su neposredno ugrozili ustavni poredak i bezbednost, kazao je Radisavljević.

On je takođe rekao da istragom nije utvrđeno da je iko drugi, osim njih, učestvovao u organizaciji pobune, pa je krivična prijava protiv nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i načelnika nekadašnje kontraobaveštajne službe Vojske Ace Tomića povučena.

Podsetimo, advikat Srđa Popović podneo je u ime majke i sestre premijera Zorana Đinđića krivične prijave protiv Milorada Ulemeka, Vojislava Koštunice i Ace Tomića zbog pobune "Crvenih beretki" novembra 2001.

Podsetimo da je po podnošenju krivične prijave, Miljko Radisavljević obećao da će saslušati i Vojislava Koštunicu, ali to nije učinio. U međuvrmenu je sam Koštunica saopštio da se, ako ga tužilaštvo i pozove, on tom pozivu neće odazvati. Uprkos tome, Radisavljević kaže da na rad tužilaštva politika nije uticala.

"Ja komentare o bilo kakvom političkom ustupku ne mogu da komentarišem. Mogu samo da kažem kao tužilac da se ja rukovodim dokazima koji su prikupoljeni tokom postupka i da je to jedini argument i jedini princip na osnovu kojeg donosim javno tužilačke odluke", kazao je on.

A iz dokaza koji su prikupljeni, kako je objasnio Radisavljević, nije se moglo zaključiti da je postojala ideja da je u nastavku te akcije bio planiran atentat, iako je evidentno da su ti događaji povezani, akteri isti, kao i da je pobuna prethodila atentatu na Đinđića, kazao je specijalni tužilac za organizovani kriminal.

"Iz dokaza koji su prikupljeni u toku istrage ne može da se zaključi da je u vreme pobune JSO 2001. godine postojala ideja ili plan o kasnijem atentatu na premijera Zorana Đinđića. Ova dva događaja povezuju sami akteri, jer su Ulemek, Spasojević i Jovanović u pobuni Jedinice i u atentatu na premijera imali glavne uloge", rekao je Radisavljević.

U tom smislu, kako je naveo, o pobuni može da se govori kao o događaju, koji je hronološki prethodio i, prema tome, bio uvertira u kasniji atentat na premijera.

"Prilikom pobune, sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sitem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", objasnio je Radisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: