Đinđić bio opsednut modernizacijom

U novije doba srpske istorije niko nije, kao ubijeni premijer Zoran Đinđić, bio tako opsednut idejom kako da se modernizuje Srbija.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

14:53

Default images

To je ocenila istoričarka Latinka Perović na promociji novog izdanja knjige Zorana Đinđića "Subjektivnost i nasilje".

Zoran Đinđić ušao je u red retkih velikana naše istorije i retkih reformatora koji su zahvaljujući izuzetnoj viziji, uspeli da naše društvo na početku veka napravi veliki iskorak.

Neki od istoričara ističu i da je ubijeni premijer imao moderno shvatanje istorije Srbije.

“Niko u novije doba naše istorije nije bio toliko opsednut kako da Srbija izađe iz tog mitskog okvira i kako da se modernizuje. Tome su posvećeni njegovi spisi i i njegovi politički napori”, kaže istoričarka Latinka Perović.

Knjiga "Subjektivnost i nasilje" saopštava bitne uvide u probleme koji su vitalni i presudni koliko u vreme kada je Đinđić pisao, toliko i danas, slažu se i novi i prethodni direktor Narodne Biblioteke Srbije koje je suizdavač, sa fondom “Dr Zoran Đinđić”.

“Želim da kažem da je on deo naše istorije, deo naše sadašnjosti i deo naše budućnosti, zato što su njegove ideje i njegovi ideali aktuelniji danas više nego ikada”, kaže Dejan Ristić, vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke.

Bivši direktor Narodne biblioteke Sreten Ugričić kaže da je nekadašnji premijer po mnogo čemu bio neprevaziđen.

“Đinđić je delao i delovao mišljenjem, kao što je mislio svojim delima neumornom energijom. Zato je neporeciv, neprevaziđen i nenadonkandiv za sve nas”, kazao je on.

Sledeće godine na desetogodišnjicu ubistva premijera trebalo bi da budu izdate još dve knjige od kojih će prva obuhvatiti filozofske rasprave, a druga njegove političke spise.

Nekadašnji premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine, snajperskim hicem ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Za njegovo ubistvo je na 40 godina osuđen tadašnji oficir Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Zvezdan Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: