Otkrivena grupa Anonimusi Srbija

Nakon hapšenja člana hakerske grupe Anonimusi iz Srbije G.V., tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da je otkrivena cela grupa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.03.2012.

08:51

Default images

Podsetimo, G.V. je uhapšen u četvrtak zbog sumnje da je učestvovao u napadu na nekoliko sajtova državnih organa. Radi se o osobi koja je pripadnik “srpske ćelije” hakerske grupe Anonimusi.

Tužilac za visokotehnološki kriminal kaže za B92 da se G.V. sumnjiči da je izvršio krivično delo sabotaže.

“U ovom momentu svi organi Republike Srbije koji su specijalizovani za ovu oblast postupaju i na osnovu tog postupanja već u ovom momentu možemo da kažemo da smo obezbedili dovoljno dokaza da postoji krivično delo iz računarske sabotaže i da je takozvana ćelija Anonimusi Srbija kod nas otkrivena i da se nastavlja dalje sa radom na otkrivanju i ostalih članova, krivičnih dela i samih dokaza", kazao je on.

"U interesu istrage u ovom momentu ne mogu da kažem koji su sve sajtovi bili predmet napada ove grupe. Radi se o punoletnim izvršiocima krivičnih dela", dodao je Stamenković.

Saopštenje policije

Iz policije je danas saopšteno da se uhapšeni G.V. iz Pančeva‚ tereti za napade na sajtove institucija Vlade Srbije, parlamentarnih stranaka, akademskih institucija i preduzeća, kao i drugih internet prezentacija.

Osumnjičeni je posedovao podatke za oko 800.000 kompromitovanih internet sajtova i bio je član više hakerskih grupa, uključujući www.ljuska.org, www.x0rg.org, www.AC1D1B1TĆ3IS.com, i administrator hakerskih foruma www.r00tsecurity.org, www.NE7WORK.net navela je
policija.

Policija mu je pretresla stan i oduzela mu računarsku opremu i osumnjičeni će u zakonskom roku biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

G.V. je, prema policiji, koristio pseudonime fx0, n.s1k, SunTzu, JohnTheRipper, St.Nicholas, fx0@fx0.name, spider.r0ot i druge.

Osumnjičen je da je uništio, izbrisao, izmenio i učinio neupotrebljivim računarske podatke sa namerom da onemogući i znatno omete rad i funkcionisanje internet prezentacija institucija Vlade Srbije, parlamentarnih političkih partija, akademskih institucija, preduzeća, kao i druge internet prezentacije.

"Pre napada na sajtove prvo je proveravao da li imaju neke od propusta i slabosti, poput SQL inekcije, Local Fail Inclusion, Remote Fail Inclusion, Remote command execution, PHP code evaluation, information disclosure i druge, a zatim je te slabosti u izradi i održavanju
određenog internet sajta koristio i po utvrđenju tih propusta pristupao bazama podataka sajtova da bi preuzeo korisnička imena i šifre administratora sajta, što mu je omogućavalo kompletnu kontrolu nad host-akaunt-om", objasnila je policija.

G.V. je, da bi prikrio svoje delovanje, prilikom kršenja mere zaštite i neovlašćenog pristupa računarima i računarskim mrežama koristio anonimne servise za pristup internetu, poput hotspotwirelesscrap, promena mac adrese mrežne kartice računara, pri tom koristeći nekoliko socks5 ćain konekcija ili VPNiRDP konekcija pristupio zaštićenoj računarskoj mreži, odnosno HOST serveru internet provajdera Eutelnet, Orion, SBB, i Beotel Net ISP.

"Na većem broju hakerskih Internet sajtova objavio je i svoj bekdorovani PHP shell i imao pristup na svaki PHP shell koji je neko drugi koristio i mogao je lično da pristupi kompromitovanim Internet sajtovima, dok je neke od tih servera koristio i kao lični proksi servis", navela je policija.

Da podsetimo, sajt Ministarstva pravde Srbije juče su oborili Anonimusi Srbije. Oni su tada ostavili poruku kojom su pozvali na građanski bunt. Sajt je proradio juče oko 15.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: