Bžežinski: Kraj globalne moći SAD

Čuveni američki geopolitičar Zbignjev Bžežinski upozorava da SAD gube pozicije u svetu: Imamo trošne pruge, loše škole, potkupljive političare...

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

21:46

Default images

"Posle raspada Sovjetskog Saveza postojala je jedna sila - Sjedinjene Države. Mnogi su verovali da nas je bog izabrao, a istorija odredila da budemo vodeća svetska sila. Evo nas sada, dve decenije kasnije, nismo više najvažniji od svih", reči su Zbignjeva Bžežinskog, savetnika Centra za strategijske i međunarodne studije, uz Henrija Kisindžera najvećeg maga geopolitike u SAD.

Govoreći u Ženskom klubu Demokratske stranke o svojoj 20. knjizi - "Strateška vizija: Amerika i kriza globalne moći" - on je kazao da nijedna pojedinačna zemlja nije više hegemon, a SAD su i dalje najmoćnija država.

"Naše društvo, međutim, stagnira. Upravo smo proćerdali bilion i po do dva biliona dolara na dva nepotrebna i skupa rata, lažno opravdavana i u kojima nikako nismo mogli da pobedimo", kazao je Bžežinski, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džimija Kartera (1977-1981). "Posledice su dramatično kvarenje dobrog glasa o SAD u svetu u poređenju sa poslednjom decenijom 20. veka, rastuće urušavanje kredibilnosti predsednika i cele nacije i znatno manje poistovećivanje američkih saveznika s američkom bezbednošću." Infrastruktura u SAD je stara i trošna, upozorava Bžežinski:

"U Evropi i Japanu najveće gradove povezuju superbrzi i komforni vozovi. Naš najbrži voz, Asela, napravljen je za brzine od 150 milja na sat, ali ne može da im se približi, jer kolosek to ne dozvoljava. Pogledom kroz prozor ne vidi se nacija budućnosti, već scene iz zemlje Trećeg sveta..."

Bžežinski je nabrojao još hendikepa SAD: iskvareni finansijski sistem, kojim dominiraju posebni interesi, što pojačava nejednakost u prihodima; zatim, "zaključani" politički sistem, koji zavisi od novca, što znači da ga je moguće kupiti; najzad, obrazovni sistem sa odličnim visokim školstvom i sramno lošim srednjim nivoom, blizu dna svetske lestvice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: