Solarna oluja udara Zemlju

Očekuje se da će najveća svemirska oluja u poslednjih pet godina pogoditi Zemlju u četvrtak i petak i poremetiti rad sistema elektrosnabdevanja i navigacije.

Izvor: BBC

Četvrtak, 08.03.2012.

09:20

Default images

Zbog oluje može biti poremećeno funkcionisanje električnih vodova, GPS sistema, satelita i avionskih letova, upozoravaju stručnjaci.

Oluja bi mogla izazvati smetnje u radu nekih od uređaja koje stanovnici Zemlje najviše cene, ali će stanovnicima u delovima centralne Azije omogućiti da vide auroru borealis ili polarnu svetlost, večeras kada padne mrak.

BBC javlja da će efekti oluje biti najintenzivniji u polarnim zonama i da bi avionima moglo biti preporučeno da izbegavaju rute preko tih oblasti.

U međuvremenu, NASA je upozorila na ozbiljnu oluju koja će pogoditi i Zemlju i Mars, kao i neke ključne satelite te svemirske agencije.

Naučnici čekaju da vide šta će se dogoditi kada čestice pogode Zemlju brzinom od više od 6 miliona kilometara na sat. Solarni fizičar Aleks Jang, koji radi za NASA, rekao je: "Moglo bi nas malo protresti", i dodao kako je ovo ipak još daleko od velikih solarnih oluja.

„Solarne oluje na tri načina mogu ometati tehnologiju na Zemlji: putem magnetskih, radio i radioaktivnih emisija. Ovo predstavlja neobičnu situaciju zbog toga što će sve tri emisije biti izuzetno jake. To znači da nas očekuje jako puno stvari koje mogu da krenu po zlu“, izjavio je Kunčiz, američki stručnjak za vreme u svemiru.

Solarne oluje takođe mogu ometati rad sistema za globalno pozicioniranje, što može predstavljati problem na bušotinama, ali i svim ostalim poljima koja zahtevaju izuzetnu preciznost.

Tokom 1989. godine solarna oluja potpuno je ugasila električnu mrežu u Kvebeku, kada je 6 miliona ljudi ostalo bez struje.

Saznajte da li Sunce zaista preti Zemlji u ekskluzivnom intervjuu koji je za B92 dao Ivan Milić, naučnik iz Astronomske opservatorije u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: