Smederevo: Radnici noćili u opštini

Radnici fabrike Želvoz prenoćili u sali Skupštine. Predsednik opštine Smederevo kaže da se s njima razgovara i da je zakazan sastanak u Ministarstvu finansija.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

08:18

Default images

Radnici traže da lokalna skupština na dnevni red sednice stavi pitanje isplate otpremnina za više od 440 zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom, dok predsednik opštine Smederevo Predrag Umičević kaže da taj problem nije u gradskoj nadležnosti, budući da je radnicima novac obećalo ministarstvo ekonomije.

Umičević je za Radio B92 rekao da je već zakazan sastanak u Ministarstvu finansija kako bi se našlo rešenje za radnike Želvoza.

"Ono što treba da se zna je da je negde u novembru Ministarstvo ekonomije raspisalo anketu za dobrovoljno uzimanje otpremnine, ali se zbog nedovoljno para u budžetu to nije desilo. Njima otpremnine nisu isplaćene i oni su rezignirani došli u lokalnu opštinu, tj. lokalnu samoupravu, gde mi u principu ne možemo da ponudimo ništa osim da im damo podršku i koordiniramo s nadležnim ministarstvima pokušamo da nađemo rešenje", kaže Umičević.

"Čak smo im i ponudili neke varijante rešenja i sa njima razgovarali sinoć od 20 sati. Oni i danas s nama razgovaraju, dogovaramo se, zakazan je sastanak u Ministarstvu finansija i pokušaćemo da nađemo rešenje i da im se isplati ono što im je obećano", dodaje on.

Zahtevi 444 radnika "Želvoza" odnose se na "isplatu otpremnine u skladu sa odlukom Vlade, isplatu duga iz radnog odnosa i povezivanje staža do dana preuzimanja radne knjižice". U pisanim zahtevima, koji su juče podeljeni novinarima, radnici su naveli da će proteste prekinuti tek pošto provere da je svima sa spiska izvršena uplata para.

Remonter šinskih vozila "Želvoz u restrukturiranju" ima oko 1.400 zaposlenih. Fabrika je 2007. bila prodata rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je, međutim, u aprilu prošle godine poništila kupoprodajni ugovor sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza, a početkom oktobra je bilo saopšteno da će radnicima, koji žele da napuste fabriku, biti povezan radni staž i obezbeđen novac za isplatu otpremnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: