Kongo: 206 poginulih u eksplozijama

U nizu eksplozija u skladištu municije u Brazavilu u Kongu je poginulo blizu 206 ljudi, dok je oko 1 500 ljudi povređeno.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.03.2012.

15:40

Default images

Jedan evropski diplomata je rekao da današnji incident "nije politički i da se predsednik Sasu Ngeso nalazi sa načelnikom štaba koji koordinira operacije".

On je kazao da se očekuje da još povredjenih bude prevezeno u civilne bolnice u prestonici.

Agencija Asošijeted pres je javila da je u mrtvačnicu Brazavila stiglo 136 tela posle podne i da spasilačke ekipe nastavljaju da rade. U lokalnu bolnicu je primljeno najmanje 237 pacijenata.

Kako navodi agencija AP, eksplozije su potresle Brazavil jutros, pošto je u vojnom skladištu izbio požar. Od siline udara tresle su se kuće u Brazavilu, a eksplozija se čula i preko reke Kongo u prestonici susedne Demokratske Republike Kongo - Kinšasi.

Ministar odbrane Šarl Zahari Boavo pozvao je preko nacionalne televizije stanovnike Brazavila i Kinšase da ostanu smireni.

"Eksplozije koje ste čuli ne znače da je izbio rat ili da je došlo do državnog udara. Niti znače da je u pitanju pobuna. To je incident izazvan požarom u skladištu municije... U ovom trenutku naši stručnjaci pokušavaju da ugase vatru, kako ne bi došlo do novih eksplozija", rekao je Boavo.

Mnogi stanovnici severnog dela Brazavila u kome je došlo do eksplozija, u panici su bežali u južni deo grada, a telefonske mreže su bile zagušene zbog velikog broja poziva uplašenih žitelja prestonice Konga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: