Završeno glasanje u Iranu

Birališta na parlamentarnim izborima u Iranu zatvorena su kasno večeras, pošto je glasanje u nekoliko navrata produžavano usled "velike izlaznosti".

Izvor: Tanjug

Petak, 02.03.2012.

23:06

Default images

U saopštenju Vlade u Teheranu navodi se da su biračka mesta zatvorena u 23 sata po lokalnom vremenu, mada je bilo predviđeno da glasanje traje do 18 sati, ali da je zbog "ogromanog odziva" zatraženo produženje glasanja, prenela je agencija AFP.

Agencije javljaju da će parlamentarni izbori u Iranu biti samo odraz sve oštrije borbe unutar konzervativaca - političkih i verskih i da, budući da reformisti ne učestvuju na izborima, snage lojalne vrhovnom verskom lideru, ajatolahu Aliju Hamneiju, verovatno će osujetiti planove pristalica rivala "tvrde linije" iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada, da osvoje većinu od 290 mesta u iranskom parlamentu.

Iranski parlamentarni izbori nisu bili slobodni i fer i ne odražavaju volju naroda, ocenio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

"To je bilo jasno već neko vreme da ovi izbori neće biti slobodni i fer. Režim je predstavio izjašnjavanje kao test lojalnosti više nego kao priliku da ljudi slobodno biraju svoje predstavnike", naveo je Hejg u pisanom saopštenju, prenela je agencija Rojters.

Hejg se osvrnuo na neučešće reformista i ocenio da su se, u takvim okolnostima, "izbori sveli na interno takmičenje između režimskih konzervativaca."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: