Gadafijeva smrt i dalje misterija

Međunarodna istražna komisija, imenovana da istraži kršenja ljudskih prava u Libiji, saopštila je da je Moamer Gadafi umro pod nejasnim okolnostima.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.03.2012.

21:29

Default images

"Komisija nije mogla da potvrdi da je smrt Moamera Gadafija bila nelegitimno ubijanje i smatra da je potrebna dodatna istraga", navodi se u izveštaju Komisije koju je prošle godine formirao Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, prenela je agencija AFP.

U izveštaju stoji da su Gadafi i njegov sin Mutasim, koji su odvojeno zarobili borci u lučkom gradu Misrata 20. oktobra prošle godine, umrli pod nejasnim okolnostima.

"Iako ranjeni, obojica su bili živi kada su bili uhvaćeni i potom umrli u pritvoru revolucionarnih snaga", piše u izveštaja koji je podnet Savetu UN do koga je došla francuska agencija.

"Libijske vlasti su odbile da Komisiji dostave izveštaj o autopsiji Gadafija uprkos brojnim zahtevima", navodi se u izveštaju i dodaje da patolog nadležne međunarodne komisije nije mogao sa slike leša da zaključi koji je uzrok smrti.

U slučaju Gadafijevog sina Mutasima, Komisija nije mogla da dobije bilo kakvu sliku okolnosti njegove smrti", jer ga pregledani raspoloživi snimci "prikazuju živog" posle zarobljavanja.

"Obojica su poginuli pod nejasnim okolnostima posle zarobljavanja, ali je očigledno da su obojica zarobljeni živi", tvrdi se u izveštaju nadležne međunarodne komisije.

U odvojenom izveštaju navodi se da su libijske snage koji su se borile protiv Gadafija i njegovih lojalista počinili ratne zločine i da ih i dalje čine nad sledbenicima svrgnutog i mrtvog lidera i nad manjinskim grupama u Libiji.

U izveštaju Komisije UN koji je danas objavljen, navodi se da su "antigadafijeve snage" počinile ozbiljne prekršaje - ratne zločine i kršenje međunarodnih akata o ljudskim pravima.

S druge strane, Gadafijeve snage su krive za slične zločine tokom prošlogodišnjeg sukoba u gradova širom Libije zbog "konstantnog granatiranje" i "neselektivnih" napada, kao i revolucionarne brigade koje su takođe neselektivno granatirale Gadafijeva uporišta, naročito rodni grad Sirt gde je Gadafi na kraju i zarobljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: