Čestitke iz regiona Srbiji

Lideri zemalja regiona čestitali Srbiji na dobijanju kandidature za članstvo u EU. Milanović: Najvažnije da se počneu pregovori. Vujanović: Uslovi za napredak.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

11:45

Default images

Hrvatski premijer Zoran Milanović je danas, u Briselu, predočio da je za Srbiju, pošto je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, sada najvažnije da što pre o tome počne pregovore.

"To će početi kad ispuni merila, a u tim merilima Hrvatska ima skustvo, bili su prema nama strogi, biće i prema Srbiji", dodao je Milanović, naglasivši da je "bitno da tu nema zlobe i pakosti".

"Bitno je to da ako radiš, ako se držiš pravila, onda očekuješ da i druga strana tako uzvrati, da ti otvara vrata", rekao je hrvatski premijer, koji je prisustvovao susretu šefova država ili vlada EU, pošto je Hrvatska potpisala sporazum o članstvu s EU i stekla pravo da kao posmatrač bude uključena u sve zvanične događaje u Uniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije izrazilo je zadovoljstvo zbog dodele Srbiji statusa kandidata za prijem u EU i naglasilo da je to jasan znak ostalim državama u regionu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije je zadovoljno jučerašnjom odlukom Evopskog sveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", piše u saopštenju slovenačkog ministarstva.

Slovenačko ministarstvo naglašava da je "tom odlukom potvrđena evropska budućnost Srbije i otvoren put za pripreme na početak pregovora Srbije za članstvo u EU".
Ministarstvo spoljnih poslova Bosnei i Hercegovine pozdravilo je odluku Evropske unije da Srbiji odobri status kandidata za članstvu u EU. Šef Odseka za Evropsku uniju u tom ministarstvu Amer Kapetanović rekao je da je Srbija uradila jako dobro sve tehničke pripreme za status i da joj na tome treba čestitati, posebno Božidaru Đeliću bivšem potpredsedniku vlade za evrointegracije.

"BiH je sada okružena kandidatima za EU s jedne i budućim članom s druge strane. Srbija i Crna Gora imaju status kandidata i uskoro počinju pregovore o članstvu. Hrvatska 1. jula 2013. godine postaje punopravna članica", ukazao je on.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je da je dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU Srbija sada ispred BiH i da je zato treba podržati u nadi da će je, kako je rekao, BiH, ipak prestići.

On, naime, smatra da vest o stečenom kandidatskom statusu Srbije za članstvo u EU, iz BiH treba posmatrati u kontkstu pozitivne "takmičatrske" atmosfere suseda koji žele punopravo članstvo u EU.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i građanima Srbije dobijanje statusa kandidata.

"Uspeh koji je postigla Srbija biće ujedno i podsticaj za druge zemlje regiona da ubrzaju proces evropskih integracija, kako bi svi
zajedno postali deo šire evropske zajednice država i naroda", naveo je on.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić čestitao je predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću dobijanje statusa kandidata za prijem Srbije u Evropsku uniju.

"Zadovoljstvo mi je da vama i građanima Srbije mogu da čestitam dobijanje statusa kandidata za prijem Srbije u EU. Lično smatram da je Srbiji već odavno mesto u EU i da je ovo priznanje moglo doći i ranije, jer se Srbija već nametnula kao regionalni lider", navodi se u čestitki.

Čestitke i iz Makedonije i Crne Gore

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov čestitao je Borisu Tadiću. "Pozdravljam posvećenost, napredak i uspeh Srbije na putu ka učlanjenju u evropsku porodicu", naveo je Ivanov u pismu Tadiću, objavljeno je na sajtu makedonskog predsednika.

"Ovaj dan predstavlja još jedan istorijski korak ka evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana... To je dobra vest za naš region i pozitivan signal drugim zemljama u regionu", naveo je Ivanov i dodao da Makedonija ostaje otvorena za blisku saradnju sa Srbijom na polju evropskih integracija.
Filip Vujanoviæ (Arhiva)
Srbiji je čestitke uputio i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ocenjujući da ta odluka stvara uslove za dalji razvoj i opšti napredak Srbije.

Vujanović je, u čestitki srpskom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, naveo da je odluka Evropskog saveta da dodeli status kandidata za Srbiju istorijska.

"Uveren sam da ona Srbiji otvara perspektivu ulaska u krug ekonomski, demokratski, kulturno i sveukupno prosperitetnih evropskih društava, čime se njenim građanima stvaraju najbolji uslovi za dalji razvoj i opšti napredak", kazao je crnogorski predsednik.

Vujanović je siguran da će Srbija uspešno odgovoriti novim izazovima i na najbolji način ostvariti perspektive koje će joj se u daljem toku procesa pridruživanja EU otvoriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: