"Datum nakon dogovora sa Prištinom"

Evropska komisija će predložiti početak pregovora o članstvu Srbije čim ona postigne dogovore s Prištinom o energetici i telekomunikacijama, kaže Štefan File.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.03.2012.

11:10

Default images

Herman van Rompej ističe da je Srbija dobila evropsku perspektivu, a Nikola Sarkozi da je Srbija mnogo propatila u poslednje dve decenije.

Dobijanje kandidature Srbiji su čestitali i državna sekretarka SAD Hilari Klinton, italijanski premijer Mario Monti, potpredsednik EP Otmar Karas, austrijski kancelar Verner Fajman, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Evropski komesar za proširenje Štefan File istakao je da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "veliki dan za Srbiju" i naglasio da je to priznanje Srbiji za ispunjavanje EU "merila iz Kopenhagena" o političkoj demokratiji i tržišnoj privredi, kao i za rezultate u dijalogu s Prištinom.

On je predočio da se mora održati zamah stvoren dodelom kandidature i dodao da se jako nada da neće biti izgubljeno vreme zbog priprema za parlamentarne izbore i razgovora o datumu predsedničkih izbora u Srbiji.

File je rekao da priznavanje Kosova neće biti uslov za članstvo Srbije u EU, naglasivši da "niko ne planira da to uradi", da postavi taj uslov.

"Mi smo govorili o normalizaciji odnosa od samog početka i srećni smo što Beograd i Pristina idu u tom pravcu", objasnio je File.

Na pitanje da li očekuje "uklanjanje srpskih institucija s Kosova", evropski komesar je uzvratio da "ono što tačno očekuje od Srbije jeste da se pozabavi ključnim prioritetom i uslovima koje su zemlje članice utvrdile za pokretanje pregovora o članstvu".

"Ti uslovi se tiču sporazuma o energetici, telekomunikacijama, tako da se te stvari razjasne, poruke Evropskog saveta iz decembra su jasne i naši prijatelji u Srbiji treba da imaju poverenja da su to uslovi na koje mi mislimo i da nema drugih uslova", podvukao je on.

Zamoljen da kaže da li za Srbiju predstavlja problem organizovanja lokalnih izbora na Kosovu, File je naveo da bi "bilo u protivrečnosti s rezolucijom SB UN 1244 ako bi se to učinilo".

Hilari Klinton: Važan korak za budućnost

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je za Srbiju važan korak za budućnost, ocenila je američka državna sekretarka Hilari Klinton, istovremeno čestitajući rukovodstvu Srbije i građanima na posvećenosti i odlučnosti da se ispuni taj cilj.

U saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu, Klintonova je pozdravila i odluku EU da se pokrene Studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, istakavši da je to važno zbog evropske orijentacije Kosova, kao i da je znak da je Evropa posvećena Kosovu.

"Evropske integracije su dobrodošle za Srbiju, Kosovo i čitav region. Pohvaljujem lidere Kosova i Srbije na hrabrosti i posvećenosti u donošenju teških političkih odluka neophodnih za dostizanje postavljenih ciljeva”, dodaje se u saopštenju koje je potpisala američka državna sekretarka.

Ona je istakla da "ohrabruje lidere dve zemlje da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU i da u potpunosti primene do sada dogovoreno u razgovorima".

Van Rompej: Ekstremno važna odluka za Srbiju

Herman van Rompej (Foto: Tanjug)
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej smatra da je dodeljivanje kandidature Srbiji ekstremno važna odluka, s obzirom na značaj Srbije za region.

"Sinoć smo doneli ekstremno važnu odluku. Srbija je, kao najvažnija zamlja na Zapadnom Balkanu, ovim dobila evropsku perspektivu", rekao je on.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je Srbija mnogo propatila u poslednje dve decenije i da bi bila istorijska nepravda da joj je uskraćena evropska perspektiva.

“Kraj dvadesetog i početak dvadeset prvog veka bili su za Srbiju jedan od najtežih perioda”, rekao je Sarkozi novinarima nakon završetka dvodnevnog samita Evropske unije u Briselu i dodao da srpskom rukovodstvu “treba odati priznanje što su sve to preživeli, pokušavajući da smire strasti”.

Italijanski premijer Mario Monti je čestitao Srbiji status kandidata za članstvo u EU i najavio da će 8. marta doputovati u Beograd zajedno s ministrima. Monti je posetu Beogradu najavio lično na kraju prvog dana samita Evropskog saveta.

On je "sa velikim zadovoljstvom pozdravio odluku Evropskog saveta da Srbiji odobri status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju italijanske ambasade.

Austrijski kancelar Verner Fajman ocenio je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU još bliža EU.

"Važan je signal što smo sinoć potvrdili status kandidata Srbiji", naveo je on.

Fajman je naglasio da je posebno za Austriju važna stabilnost zapadnog Balkana i da se zbog toga zvaničan Beč posebno zalagao za dodelu statusa kandidata Srbiji.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karas ocenio je da dodela statusa "odgovara napretku koji je Srbija ostvarila i stabilizuje region" i dodao da je dobro što je Rumunija odustala od svoje blokade.

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku Saveta EU o dodeli statusa kandidata Srbiji. Kacin je rekao da s radošću prima vest o odluci Saveta, jer je to vrlo pozitivan i zaslužen korak.

"To je preskok i očiti napredak ne samo za Srbiju već i za ceo region. U poslednjim trenucima pre donošenja odluke Srbija je nastupala proaktivno, fleksibilno i sa razumevanjem. S druge strane, način na koji su Savet ministara spoljnih poslova i jučerašnji Samit EU doneli odluku ostavlja gorak ukus i osećaj da se EU i dalje bavi sama sa sobom. Herman van Rompej može da pokuša da porekne da je rumunsko iznuđivanje bilo zbog njihovog ulaska u šengenski prostor, ali to postaje sve jasnije i očiglednije. Jučerašnji sporazum Srbije i Rumunije o zaštiti manjina je pomoć EU i pružena ruka Srbije kako bi EU lakše izašla iz unutrašnje blokade. Ovaj pozitivan i konstruktivan korak treba da posluži kao primer svim drugim zemljama u regionu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i naročito Makedoniji, koja je dokaz da sam status kandidata nije dovoljan. Tek su pregovori put ka i u EU. Za početak pregovora i otvaranje poglavlja 23 i 24 Srbija mora da bude još ambicioznija, odlučna i verodostojna", kaže Kacin.

Austrijski kancelar Verner Fajman ocenio je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU još bliža EU, ocenivši da je to važan znak. "Važan je signal što smo sinoć potvrdili status kandidata Srbiji", naveo je Fajman u saopštenju i naveo da se tim korakom Srbija približila Evropi.

Fajman je naglasio da je posebno za Austriju važna stabilnost zapadnog Balkana i da se zbog toga zvanični Beč posebno zalagao za dodelu statusa kandidata Srbiji.

Ambasada Grčke u Srbiji prenela je iskrene čestitke srpskom narodu i njegovom rukovodstvu na odluci Evropskog saveta da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU.

"Radi se o važnoj odluci kojom se priznaje napredak koji je Srbija napravila u svim oblastima i potvrđuje da je Srbija ispunila kriterijume koje joj je postavila EU", navedeno je u saopštenju.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio čestitao je Srbiji dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ističući da je to veoma važna etapa na putu na kome se Srbija pridružuje svojoj prirodnoj porodici.

"Ovo je istorijski dan, mi smo veoma srećni zbog onog što se desilo", kazao je on dodajući da je ta zamlja pružila punu podršku Srbiji na putu u EU.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović zahvalio se francuskoj vladi i predsedniku na podršci na putu u EU.

"Svi zajedno smo napravili jedan veliki korak", naglasio je Petrović dodajući da je juče u Briselu otvoren veliki prostor između ostalog i za srpsku poljoprivredu.

Evropski pokret u Srbiji saopštio je da dobijanje kandidature za članstvo u EU otvara novo poglavlje odnosa EU sa Srbijom i da od državnih institucija u narednom periodu očekuje efikasan rad na dobijanju datuma za početak pregovora.

Pokret je naveo da pozitivna odluka Evropskog saveta otvara novo poglavlje odnosa EU sa Srbijom, čime je EU dala veoma značajan podsticaj daljem reformskom procesu, a građanima Srbije i regiona pokazala da je i dalje aktuelan proces proširenja, uprkos ekonomskoj krizi i trenutnim dešavanjima u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: