Srbija dobila status kandidata

Šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU odlučili su da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

22:57

Default images

Odluku je prvi saopštio na Tviteru predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Odluku je na Tviteru potvrdio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. Rasprava o Srbiji trajala je veoma kratko, javlja izveštač Tanjuga.

U nacrtu zaključaka piše da je "Evropski savet podržao preporuku Saveta ministara od 28. februara i odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo".

"To je značajno postignuće", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej na pres konferenciji u sedištu EU, posle sastanka i dodao da ono prizlazi iz "uspešnog dijaloga, za koji su zaslužne obe strane".

Prema njegovim rečima, evropski lideri očekuju da večerašnja odluka Evropskog saveta "ohrabri Srbiju na nastavi da ispunjava kriterijume na evropskom putu i da ostane posvećena dijalogu".

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je odluku Evropskog saveta i podsetio da je prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, u utorak u Briselu, bio uveren da će Srbija dobiti status kandidata na ministarskom sastanku ili na samitu EU, jer to zaslužuje.

U saopštenju Danske, predsedavajuće EU, navodi se da "Srbija sada može da počne novo poglavlje u odnosima sa EU".

Prethodno je uklonjena i poslednja prepreka na putu ka odobravanju kandidature pošto je Rumunija bila zadovoljna nakon što je sa Srbijom usaglasila zapisnik o manjinama.

U utorak su ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica doneli preporuku o tome da se Srbiji odobri status kandidata. Iako se na tom ministarskom sastanku očekivalo da će kandidatura proći glatko, rasprava je potrajala jer je Rumunija tražila dodatne garancije da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

Protivljenje Rumunije za mnoge je bilo iznenađenje, jer je donedavno glavni uslov za dobijanje statusa kandidata dolazio od Nemačke. Međutim, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je nakon posete Beogradu izjavio da je Srbija ispunila zahteve koje je pred nju stavila EU i da je sada na potezu EU, koja treba da ispuni obećanje.

Svi visoki zvaničnici EU od početka ove nedelje su više puta sa optimizmom izjavljivali da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata.

Srbija nakon sticanja statusa kandidata počinje da se priprema za prevazilaženje naredne stepenice u procesu evrointegracija - dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, čime će, kako su u više navrata isticali političari u Beogradu, njen put ka EU postati neopoziv.

Za otvaranje pregovora o članstvu potrebna je saglasnost svih zemalja članica EU, a Srbija će, osim što će morati da zadovolji uslove postavljene u prošlosti svim kandidatima, morati i da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, odnosno da ispuni kriterijume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

503 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: