Kosovo zateže odnose Srbije i Gane

Mediji u Gani pišu da će ta zemlja uskoro potpuno zatvoriti misiju u Beogradu. Srbija proterala ambasadora pošto je Gana priznala Kosovo.

Izvor: B92, Gana web

Četvrtak, 01.03.2012.

08:14

Default images

Šef diplomatije Gane Alhaji Mohamed Mumuni je u parlamentu rekao da su dosadašnji srdačni odnosi dve zemlje pretrpeli "ozbiljnu štetu" posle priznavanja Kosova. Portal 'Ganaveb' navodi da su "besne srpske vlasti" pokušale preko ambasadora u Beogradu Samuela Valisa-Akjana da izvrše pritisak na zvaničnu Akru da povuče priznanje.

Navodi se da su vlasti u Beogradu tražile od ambasadora da se vrati u zemlju i konsultuje sa vladom Gane i da su zatražile zatvaranje počasnog konzulata Srbije u Gani.

Ministar Mumuni je rekao da Gani nije ostalo "ništa nego da naredi zatvaranje svoje diplomatske misije u Beogradu".

"Dugogodišnji srdačni odnosi sada mogu biti bazirani više na političkom uvažavanju, a ne na obostranim ekonomskim interesima", rekao je šef diplomatije Gane.

U ambasadi u Beogradu navode da je ambasador Valisa-Akjana otputovao nazad u Ganu, ali za B92 nisu mogli da potvrde informaciju o zatvaranju diplomatskog predstavništva.
Sajtovi "Siti FM onlajn", "Siti njuz", "Džoj onlajn", privatni list "Dejli gajd" i drugi pišu danas o "diplomatskom sukobu" Srbije i Gane i prenose izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da će Gana zatvoriti svoju diplomatsku misiju u Beogradu.

Mumuni je juče u Parlamentu Gane izjavio da su "dugogodišnji srdačni odnosi" sa Srbijom pretrpeli "ozbiljne udarce" pošto je vlada u Akri pre mesec dana priznala Kosovo.

Prema njegovim rečima, kako prenosi "Dejli gajd", vlasti Srbije su potom "zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i da se konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju".

Mumuni je rekao da je, "povrh svega, srpska vlada zatražila zatvaranje počasnog konzulata Srbije u Akri" i ocenio da reakcija vlasti u Beogradu na priznanje Kosova "ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu".

Šef diplomatije Mumuni je rekao Džoj onlajnu da se odluka predsednika Gane Džona Milsa o priznanju Kosova ne može smatrati "neprijateljskim aktom protiv Srbije".

Šef diplomatije Gane je postavio i pitanje zašto je Srbija preduzela takve korake protiv njegove zemlje, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo.
Mumuni je ocenio da se diplomatski sukob neće odraziti na Ganu, jer izmedju dve zemlje nema većih ekonomskih aktivnosti.

Medjutim, bivši ambasador Gane u Srbiji Njaho Tamamkloe ocenio je ovakvu Muminijevu izjavu kao netačnu.

Tamakloe je rekao Džoj onlajnu da je "totalna laž" kazati da nema velike ekonomske aktivnosti izmedju Srbije i Gane.

Prema njegovim rečima, Gana ima vrlo malo toga da dobije od Kosova, a što se tiče Srbije - da izgubi sve.

Tamakloe je ocenio da je odluka o priznanju Kosova bila pogrešna, a za "Siti njuz" je izjavio da takva odluka nije u skladu sa stavom Afričke unije, i da je Gana godinama obećavala Srbiji da neće priznati Kosovo.

Na takvu izjavu bivšeg ambasadora u Srbiji, šef diplomatije Mumuni je uzvratio ocenom da Afrička unija "ne diktira spoljnu politiku Gane". Prema Mumunijevim rečima, odluka predsednika Gane da prizna Kosovo kao nezavisnu državu doneta je u "duhu diplomatije, samoopredeljenja i medjunarodnog mira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: