Novi podaci o smrti Trajkovskog

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije rekla je da postoje nove informacije u izveštaju o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo predsednik Boris Trajkovski.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.03.2012.

09:35

Default images

"Postoje konkretne informacije i konkretni novi momenti, ali se uzdržavam komentara o tim momentima jer smatram da profesionalni standardi nalažu da tužilac govori o eventualnim novim razlozima za otvaranje istrage", rekla je Gordana Jankulovska novinarima.

Jankulovska je pozvala na strpljenje i zamolila da se poštuju profesionalni standardi po kojima državni javni tužilac Ljupčo Švrgovski treba da razmotri izveštaj i saopšti da li će biti pokrenuta istraga.

"To je predmet star osam godina, tako da nekoliko dana ili nekoliko nedelja nije od presudnog značaja u smislu otkrivanja istine. Zato je važno da mu ostavimo dovoljno vremena da analizira sve što mu je naknadno dostavljeno i iznese stav o tome da li ima osnova za otvaranje istrage", rekla je Jankulovska.

Vlada je juče usvojila novi izveštaj o toj avionskoj nesreći, koji su izradili stručnjaci za vazduhoplovstvo.

Izveštaj je poslat javnom tužiocu i od njega je zatraženo otvaranje nove istrage o avionskoj nesreći kod Mostara 2004. godine.

U avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine kod Mostara, poginuli su Trajkovski, šest njegovih saradnika i dva člana posade. Makedonska delegacija išla je na donatorsku konferenciju za BiH.

Ni osam godina kasnije nije jasno pod kakvim okolnostima je pao avion marke "bičkraft" tip "king er B 200". Zvanično, prema izveštaju tužioca BiH Salka Bogića, udes je posledica greške pilota.

Zbog mnogih nejasnih delova tog izveštaja, a pre svega zbog sprečavanja uvida i istrage na mestu događaja, koje nije omogućio SFOR bosanskim i makedonskim vlastima, Vlada Makedonije je formirala komisiju koja je nastavila da ispituje udes.

Jankulovska je nedavno izjavila da okolnosti pod kojima je poginuo Trajkovski ukazuju na mogućnost atentata, ali nije objasnila motiv ili ko bio počinilac.

Mogućnost atentata prvi put je pomenuo 2007. skopski advokat Ignjat Pančevski, koji smatra da je avion Trajkovskog oboren, ali do sada nije bilo dokaza za te tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: