Đelić čestitao status građanima

Bivši potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić čestitao je građanima Srbije dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.03.2012.

23:25

Default images

On je istakao da je to snažan signal svima u svetu da Srbija ima jasan strateški pravac.

"Sada kada su lideri EU odlučili da dodele status kandidata za ulazak u EU našoj zemlji, ja prvo želim da čestitam svim građanima Republike Srbije jer je ovaj veliki uspeh pre svega rezultat njihove podrške zahtevnim reformama tokom jedne krizne godine", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, posledice sticanje statusa kandidata će se u relativno kratkom roku osetiti na ekonomskom planu.

"Agencije za kreditni rejting će, koliko sutra, početi da koriguju njihove izveštaje i sigurno je da je ovaj momenat itekako bitan za našu zemlju", rekao je Đelić, i ocenio da će doći i do određenog povećanja sredstava koja će Srbija dobiti iz evropskih fondova.

"Po hrvatskom primeru to bi trebalo da bude nekih 30 odsto više sredstava, a to je 70 miliona evra bespovratnih sredstava za Srbiju. Pre svega za poljoprivredu i za infrastrukturu", precizirao je Đelić.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno i to što će Srbija od sada biti pozivana na sve sastanke EU, i što će, iako neće imati pravo glasa, biti u prilici da utiče na odluke koje se donose u Briselu.

Đelić je objasnio da je dobijanje statusa kandidata važno i zbog toga što je to poslednja stanica pred otvaranje pregovora za ulazak u EU.

"Očekujem da pre leta napravimo dodatni napor, da rešimo ona preostala dva pitanja iz mišljenja Evropske komisije, iz oktobra meseca prošle godine, a to je pronalaženje kompromisa oko telekomunikacija i energetike sa Prištinom i da na taj način Evropska komisija bude u poziciji da predloži svim zemljama članicama otpočinjanje pregovora za ulazak u EU", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija bi najefikasnije put do pregovora prešla ako bi sve zemlje EU, na primer tokom samita u junu, stavile "crno na belo" eventualno dodatne uslove, ako ih imaju.

"Onda da se potrudimo da ispunimo ono što je Karl Bilt rekao pre dva dana, a to je da pokušamo da otvorimo te pregovore do kraja ove kalendarske godine. To bi bio jedan veoma dobar početak za sledeću vladu", zaključio je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: