Devenport: Srećan sam zbog Srbije

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da očekuje da Srbija dobije pozitivan odgovor i postane zvanični kandidat za članstvo u EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.03.2012.

19:21

Default images

"Čestitam na pozitivnoj odluci od strane Saveta ministara u utorak, možemo da očekujemo večeras pozitivnu odluku u vezi sa kandidaturom. Došlo je do sporazuma u pitanju Vlaha i Rumuna i mislim da možemo da očekujemo pozitivnu odluku", rekao je Devenport za Radio televiziju Vojvodine.

Devenport je dodao da je srećan što će Srbija dobiti status kandidata jer Velika Britanija podržava proširenje EU, pošto je to u interesu svih.

Britanski ambasador je ocenio da je Srbija nepovratno na putu ka EU dodajući da je primetio da "sve vodeće političke stranke podržavaju opšti pravac i viziju zemlje koja ide u pravcu evropskih integracija".

Devenport je dodao da Velika Britanija želi da sve zemlje zapadnog Balkana u budućnosti postanu deo EU, jer je to i pitanje stabilnosti regiona, koja je važna za stabilnost cele Evrope.

Postoji jasan i jedinstven stav svih zemalja EU što se tiče kandidature, rekao je Devenport i dodao da je dobijanje statusa kandidata početak nove faze evropskih integracija za Srbiju i važan korak napred.

Prema njegovim rečima, odluka o kandidaturi je posledica svega što je Srbija uradila poslednjih godina, kada se mogao videti veliki napredak u reformama, u saradnji sa Haškim tribunalom i sa regionalnom saradnjom.

"Videli smo veliki napredak i posle decembra kada je Srbija ispunila tri kriterijuma što se tiče ragionalne saradnje sa Kosovom", rekao je britanski ambasador i dodao da je Srbija u poslednja tri meseca ispunila sva očekivanja Evropskog saveta.

Devenport je dodao da EU u decembru nije bila zadovoljna napretkom u dijalogu, ali da se sada došlo do konkretnog sporazuma Beograda i Prištine.

"Videli smo angažovanje u tome i da je Srbija ispunila kriterijume", podvukao je Devenport naglašavajući da će datum početka pregovora sa EU zavisiti od napretka Srbije i da su sledeći kroraci u rukama srpskih vlasti.

Devenport je naglasio da treba očekivati dalji napredak Srbije, ali ne samo u vezi sa Kosovom i Metohijom, već i u oblasti pravosuđa, kao i da je dobijan je statusa kandidata važan element u privrednoj saradnji i privlačenju investitora.

Na pitanje da li bi za Veliku Britaniju bio problem da u Srbiji dođe do promene na vlasti Devenport je rekao da je za tu zemlju važno da ima partnere u Beogradu i da oni dele viziju evropske Srbije.

"Sve zavisi od politike i šta konkretno radi nova vlada", podvukao je Devenport.

Devenport je ocenio da raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova ne bi doprinelo izbegavanju tenzija na severu Kosova.

"Važno je da vlada u Beogradu izbegne dizanje tenzija na severu Kosova. Treba izvagati da li bi raspisivanje lokalnih izbora doprinelo tom cilju. Ja mislim da ne", rekao je Devenport za Radio-televiziju Vojvodine.

Podsetio je da je UNMIK jasno izneo svoj stav da održavanje lokalnih izbora na severu Kosova "nije u skladu sa međunarodnim zakonima" i dodao da je "važno da to razumemo".

Devenport je ocenio da će dobijanje stausa kandidata značiti "novi početak za Srbiju" i ocenio da će to ojačati poverenje između Srbije i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: