I MMF kriv za rat u Jugoslaviji?

Međunarodni monetarni fond snosi deo krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u tajnom memorandumu "Stratfora" iz 2009, objavljenom na sajtu Vikiliks.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

19:55

Default images

U memorandumu, u kojem se nalaze uputstva analitičarima na terenu na koji način da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije navedeno je da su ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krive za rat, prenosi RTS.

Iz tog razloga "Stratfor" daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regionu, objavio je Vikiliks.

"Zbog globalne recesije bilo kakvi ekonomski pokazatelji iz regiona veoma su važni. Pazite na bilo kakve nerede usled krize u kojima učestvuju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji delimično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motivisanom socijalnom nezadovoljstvu", navodi se u memorandumu.

Takođe, istaknuto je da se pazi na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Za analitičare "Stratfora" od ključne važnosti su signali da Zapadna Evropa daje sredstva za pomoć i razvoj regionu, kao i posete MMF-a u zemljama regiona.

"Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo pominjanje da strane banke u regionu rade nešto neuobičajeno, kao što je zatvaranje poslovnica ili sprečavanje investicija", navodi se u memorandumu.

Bosna i Hercegovina ključ regiona

Analitičarima se skreće pažnja da je BiH ključ regiona, te da vode računa o međuetničkim odnosima u toj zemlji. Ističu da treba voditi računa o odnosima u Federaciji BiH i radikalizaciji Republike Srpske.

Ukazano je da paze na "bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo pominjanje nasilja".

"Podele između Bošnjaka i Hrvata su posebno važne. Pazite na nasilje na fudbalskim terenima, organizovani kriminal, bilo šta što može prerasti u etničko nasilje", navodi se u memorandumu.

Zanimljiva je ocena "Stratfora" da je organizovani kriminal veoma prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

"Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organizovanog kriminala, Makedoniju, Crnu Goru, jer je cela ta zemlja organizovani kriminal, BiH u kojoj postoji visoka penetracija organizovanog kriminala sa ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno, kao i Albaniju i Kosovo, na koje moramo posebno paziti", navodi se u memorandumu.

Značajna pažnja posvećena je Kosovu, ističući da su do nasilja na Kosovu doveli štrajkovi albanskih rudara tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Pažnju, kako ističu, treba posvetiti i Srbima na severu Kosova, koji "mogu pokrenuti nasilje u svakom trenutku".

Nasilje, kako se navodi, mogu pokrenuti Albanci u dolini Preševa i muslimani u Sandžaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: